Георги Свиленски: Въпросът вече не е дали, а кога по-бързо ще започне да се строят нови ядрени мощности

Фев 19, 2022 Новини БСП в медиите 0 1317

БСП е гарант на социалната, икономическата политика и земеделската политика

„Казусът АЕЦ “Белене“ няма да пробие коалицията, напротив, той е записан в коалиционното споразумение под една или друга форма. По-важното е, обаче, не какво пише, а от какво има нужда България. Няма кой да отрече, че имаме нужда от ядрена енергетика, че тя е най-екологична и най-евтина в тази криза.“ Това заяви председателят на парламентарната група на “БСП за България“ Георги Свиленски в ефира на БНТ като допълни, че варианти има много, но до момента не се работи по нито един от тях.

В предаването “Панорама“ Свиленски припомни, че БСП беше партията, която проведе референдум за изграждането на АЕЦ “Белене“, а кабинетът “Борисов 2“ закри този проект официално. „Тук въпросът вече не стои дали, а кога по-бързо ще започне да се строят нови ядрени мощности, за да може България да бъде държава, която не изпада в зависимости, за да може цената на електроенергията да не е тази, която е в момента“, обясни той. По думите му в момента цели сектори затварят, защото не могат да си платят високата цена, а българските граждани ги пази това, че са на регулирания пазар и мораториумът, който бе наложен.

„Ние никога не сме си позволявали да се месим, нито да даваме съвети, нито препоръки на президентската институция. Той изпълнява функциите, които са му отредени по Констутиция“, заяви социалистът във връзка с разменените реплики между президента и управляващите.

Въпросът за ДДС, който нашумя последните дни, от левицата винаги са били за това да се намали ДДС на храните, на малката потребителска кошница, на лекарствата. „Но когато си в едно коалиционно управление с 4 партии, не може всичко, което искаш, да бъде реализирано. Но така или иначе ще стигнем и до тези разговори, тъй като ние не сме се отказали от тази идея“, категоричен бе Свиленски.  Относно хлебопроизводителите той обясни, че цената няма да се намали, когато се намали ставката, но хлебопроизводителите ще имат глътка въздух да произвеждат този хляб.

По думите на социалиста не е важно ние какво иска БСП в това правителство, а какво ѝ е отредено. „БСП трябва да бъде гарант на социалната политика, на икономическата политика, на земеделската политика, тъй като тези министерства са ни отредени и ние се справяме добре с тези сектори“, категоричен бе той.

Във връзка с бюджета за 2022 г. Георги Свиленски заяви, че той е максимално отговорен и социален. „20 млрд. за социална политика – това не се е случвало никога досега. Това не е безотговорно, защото става дума за средства не от кредити или от заеми, а са средства предвидени именно от спиране на кражби, на изтичане на пари, от повишаване на икономическата активност в държавата“, обясни председателят на парламентарната група на “БСП за България“. По думите му бюджетът е абсолютно балансиран, дори се предвижда актуализация през месец юли, когато ще бъдат преизчислени пенсиите, тоест ново повишение на социалните плащания, които държавата трябва да прави.

„Справедливост в социалните плащания трябва да има“, категоричен бе Свиленски като допълни: „Пенсионерите трябва да получат и преизчисляването на пенсията на база трудов стаж, и преизчисляването на база осигурителен доход. В момента на база осигурителен доход сме изостанали с години. ГЕРБ бяха тези, които направиха стесняването на ножицата, които направиха минималната пенсия 300 лв. и не промениха нито една пенсия нагоре“, посочи социалистът.

Свиленски припомни как 12 години БСП внасят алтернативен бюджет да бъдат повишени пенсиите, детските надбавки, майчинството във втората година, което до скоро беше 380 лв., но тогавашните управляващи не са били съгласни. „Това е разликата между ляво и дясно, между БСП и ГЕРБ, между социално управление и такова, което не мисли за своите граждани“, каза още той.

Във връзка с напрегната ситуация между Русия и Украйна Свиленски еднозначно заяви, че нито една политическа сила няма как да бъде против мира. „Ние няма как да бъдем на различни страни и да подкрепяме някакви военни действия“, допълни той.

Във връзка с пандемията от Ковид-19 социалистът обясни, че българинът много е лъган през годините и затова на първо място не е повярвал, че има такава болест, след това че има ваксина, и че трябва да се ваксинира. „Поставяхме под съмнение всяко мнение, което не можехме да възприемем и това допринесе за това недоверие и да загубим толкова българи. По тази тема трябва всички да се обединят, без значение политически пристрария и тогава можем да възстановим доверието“, заключи Георги Свиленски.