Димитър Данчев, БСП: Във всеки сектор на икономиката връщаме активната роля на държавата

Фев 17, 2022 Новини БСП в медиите 0 684

17.02.2022

"Диалогът в коалицията и между коалиционните партньори върви съвсем нормално. Мисля, че напрежението, което се опитва да се създаде около тази тема е преувеличено", това каза в ефира на Bulgaria on air заместник-министърът на икономиката и индустрията Димитър Данчев във връзка със спора за АЕЦ "Белене".

Данчев поясни, че от БСП са обърнали внимание на подписаното в коалиционното споразумение. "Там ясно е посочено, че експертен съвет трябва да се събере, да прецени възможностите за изграждане на нова ядрена мощност както тази в Белене или в Козлодуй. Експертите трябва да преценят кое е най-доброто за България и българските граждани", каза той. По думите му все още няма такова решение, защото не се е събирал нито екпертен, нито политически екип по темата.

"Очакванията са, че ядрената енергетика ще бъде тълкувана като зелена енергетика, защото нулевите емисии, които генерира ядрената енергетика не могат да бъдат пренебрегнати", каза още Данчев.

Във връзка с Държавната консолидационна компания и контролът върху нея ресорният зам-министър посочи, че от икономическо министерство нямат желанието да закриват ДКК, а точно обратното - да се инвестира в държавните предприятия и те да станат работещи на една конкурентна, прозрачна база.

“Те трябва да дават онзи импулсен растеж в икономиката, който частният сектор не може да си позволи сам. Със сигурност интересът на държавата е да развива тези предприятия", заяви Данчев. Той допълни, че с промени в необходимите закони ще се преустановят "течовете" и кражбите в държавните предприятия. Зам.-икономическият министър даде пример със язовирите. "Те са собственост на едно държавно предприятие, дадени са на друго за ремонт и поддръжка. Очевидно имаме проблем и с този сектор - с контрола и ролята на държавата. Авансово предплатените ремонти без необходимата строителна документация да довели до това да се харчат пари без да има накрая един изцяло изряден, технически паспортизиран язовир", посочи Димитър Данчев.

По темата за дървата за огрев ресорният зам.-министърът на икономиката и индустрията посочи, че държавата се връща в ролята си. "Със взетото решение от колегите от Министерство на земеделието се премахва възможността за спекула като се премахват посредниците, които товареха цените на дървата за огрев. Дървата ще се продават на потребителите директно от държавните горски и ловни стопанства", каза още той.

"Колкото по-прозрачен е един пазар, толкова по-конкурентен е той", посочи Димитър Данчев във връзка с цените на хранителните продукти и допълни "Използваме информационната система на стоковата борса, за да представяме на гражданите цените на основните хранителни продукти и смятаме, че по този начин ще пресечем спекулата". По думите му инфлацията в последните няколко месеца е с рекордни стойности както в България, така и в Европа, така и в глобален мащаб.

По отношение на колекторските фирми Данчев каза, че и в този сектор ролята на държавата е да стои до гражданите и полага усилия да ги защити и да ги предпази от нелоялни търговски практики. "Контролът ще стане като въведем ясни мерки и правила за тяхната работа. Ние ще въведем ред, по законодателен път, с който да гарантираме, че тези такси ще бъдат разходно ориентирани", каза той в заключение.