Георги Свиленски: БСП направи референдум за АЕЦ "Белене", няма как да не го отстояваме

Фев 16, 2022 Новини БСП в медиите 0 572

Трябва да се развиват ядрените мощности на България

"БСП има последователна позиция по тази тема, изобщо по отношението на конфликта Украйна-Русия. Позицията ни за батальона, за който чухме, е че не трябва да участва в каквито и да е действия на територията на Украйна и Русия. Той трябва да бъде от български военнослужещи, а не допълван от други чужди военни. Ние се придържаме към позицията, че действията в Русия и Украйна не трябва да се случват със съдействието на нашата държава", това заяви  председателят на парламентарната група на БСП Георги Свиленски в ефира на БТВ и допълни, че българската държава трябва да помогне този конфликт да бъде разрешен с дипломатически средства и разговори.

Свиленски заяви, че България ще бъде ощетена, ако вземе страна в конфликта и даде пример с руския газ и туристопотока. Депутатът твърдо заяви, че като член на НАТО ще си изпълнява ангажиментите, но само ставайки въпрос за отбранителни действия, не и активна позиция.

"Трябва да питаме тези, които поръчаха тези самолети. Нали ни казваха, че ще дойдат 2023, 2024, 2025. Оказва се, че щели да закъснеят", това посочи народният представител от левицата на въпроса кой ще пази българското въздушно пространство.

По отношение на АЕЦ "Белене"  Георги Свиленски посочи, че в коалиционното споразумение ясно е записано бъдещето на ядрените мощности. "Там пише, че след анализ на площадките ще се реши какви да бъдат ядрените мощности и никъде до този момент не сме разбрали такъв анализ да е направен. Докато не е направен този анализ, никой от коалицията не трябва да слага начало или край на подобен проект.", допълни още той.

Депутатът от левицата изрази надеждата си въпросът да бъде решен в рамките на това управление. "Това е записано в коалиционното споразумение. БСП за това участва в това управление - социална политика, АЕЦ "Белене", ядрена енергетика, неща, които българските граждани очакват. Имаме отговори на въпроси с конкретни действия", заяви Свиленски.

Относно статута на болниците, председателят на парламентарната група на БСП сподели, че в коалиционното споразумение е записано преразглеждането на статута на лечебните заведения като търговски дружества. " Отново трябваше всички българи да изпитаме недостатъка на здравната система на гърба си, за да разберем ,че по този начин тя не може да функционира. Трябва да бъдат променени много закони, трябва много регламенти да бъдат регулирани, за да се случи така, че болниците да не са търговски дружества, а да изпълняват функциите си на здравни заведения", беше категоричен Георги Свиленски.

"Когато здравеопазването влезе във функцията си да лекува, а не да прави търговия, тогава ще има прогрес", каза още той.

Народният представител коментира бюджета на правителството и поясни, че този бюджет бива оценен като най-социалния. "БСП влезе в управлението именно, за да бъде гарант за социалните права на българските граждани, за защита на интересите и на повишаване ма доходите. В този бюджет има 20 млрд. лева повече за социална политика, което не се е случвало никога досега". По думите му от опозицията твърдят, че бюджета е разхитителен и в същото време те предлагат още по-големи харчове.

"Бюджетът е социален, това е бюджет на растежа и аз се надявам след като го приемем той да бъде изпълнен такъв, какъвто е със съответната актуализация. Каквото има между първо и второ четене ще бъде изчистено", допълни още той.

"България трябва да отстоява. Ние трябва максимално да защитим въглищните си централи с оглед цената на електроенергията", посочи председателят на парламентарната група.

В заключение Свиленски коментира срещите на коалицията - кога и как се случват събранията. "Има коалиционен съвет от лидерите на политическите партии, които заседават, когато е необходимо, а в рамките на парламентарното мнозинство председателите на парламентарните групи правим коалиционен съвет. Конфликтни теми засега няма".