Декларация на парламентарната група на Коалиция за България прочетена от зам.-председателя Ангел Найденов

Мар 11, 2011 Новини БСП 0 1044

През последните седмици ситуацията с ръста на цените на основни хранителни стоки, на нефта и нефтопродуктите става особено тревожна

През последните седмици ситуацията с ръста на цените на основни хранителни стоки, на нефта и нефтопродуктите става особено тревожна. Негативните ефекти на икономическата криза (ръст на безработицата, ръст на необслужваните кредити, масови фалити на фирми) се комбинират с галопираща инфлация. Огромна част от българите получават намалени заплати, а изплащат кредити, грижат се за своите близки, плащат все повече и повече за продукти от първа необходимост. Това създава песимизъм и отчаяние. Погледнете какво става - в държавата се засилват напрежението и протестите и при това те са повече от основателни.

Не е ли парадоксално, че при увеличаваща се инфлация, вместо приходите в държавната хазна  да се увеличат - те падат. За януари 2011 г. са със 184 млн. по-малко от приходите за януари 2010 . Намаление има и в приходите и от ДДС, и от акцизи.

В тази ситуация българското правителство, вместо да вземе спешни мерки за защита на хората и бизнеса, непрекъснато се оправдава с пазара, с политическата ситуация в арабските страни, с ръста на потреблението в Китай и Индия. Стигна се дотам, че земеделският министър Мирослав Найденов оправда повишението на цените в България с повишаващото се население в световен мащаб! Едва ли това увеличение се е случило през последните месеци и едва ли е подготвено, за да задълбочи финансово-икономическата криза. Странното е, че на фона на този демографски „бум" през 2010 г броят на новородените в България е намалял с 3 000 за първи път след 2005 г! Не искам да мисля, че това е  в резултат и на храненето по  стандартите на министър Мирослав Найденов!

Всички тези обяснения не могат да се определят по друг начин, освен като израз на безотговорност и цинизъм! Но докато правителството неглижира проблемите, пред които сме изправени всички (и в най-голяма степен нискодоходните слоеве от населението), цените на хранителните и енергийните стоки растат безконтролно и необосновано.

Господа от управляващата партия и мнозинството, ние не искаме от вас да задържите ръста на цените на международните пазари. Не храним илюзии, че с помощта на СРС-та или с някакъв ценови ДАНС бихте овладели ценовия шок. Не!

Ние предявяваме към вас две прости претенции:

Първата: защо цените на жизненоважни стоки в България са по-високи от цените в други държави-членки на ЕС?

  Ето ви скандални примери:

-               Ако отскочите до съседна Гърция, преживяваща най-тежката финансово-икономическа криза в ЕС, с удивление ще откриете, че килограм от най-качествената захар е 1,69 лв., а в България струва поне 2,30 лв;

-               Цените на дизела към 3 март 2011 г. в 11 страни-членки (Кипър, Естония, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Полша, Румъния, Словакия, Словения и Испания) са по-ниски от тези в България. Защо?! При положение, че разходите за труд в България са с пъти по-ниски от тези страни, данъците  ни са най-ниските в ЕС, нивото на акциза също е под нивото в тези страни. Защо?!

-               Цените на бензина в четири държави-членки също са по-ниски (Кипър, Естония, Латвия, Румъния). Защо?!

-               С една минимална работна заплата към 3 март 2011 г. българинът може да си купи 93 литра дизел, румънецът - 128 литра, гъркът - 609 литра, ирландецът - 1040 литра! Защо?!

В публичното пространство се търсят и хвърлят всякакви обяснения и  наукообразни термини, като „картелни споразумения", иска се намеса на Комисията за защита на конкуренцията. Обмисля се създаване на специализирани структури. А дали обяснението не е пределно просто?  Сговор на управляващите с производители, вносители и търговци. Непосилните сметки за съжаление се плащат от хората и фирмите.

Най-бедната страна в ЕС плаща  едни от най-високите цени в ЕС! И причината за това е не толкова в пазара, а в отсъствието на истински пазар! В съзнателната „слепота" на държавата, в нежеланието да се създават условия за здравословна конкуренция!

 

Втората претенция: защо замразявате цената на най-важната стока на пазара - на работната сила, на труда? Замразихте минималната работна заплата, замразихте пенсиите, замразихте всички социални плащания! Защо? За тях пазар няма ли? Защо за тях има твърди държавни регулации?

Защото провеждате жестока дясна политика, господа министри, дами и господа от мнозинството. Защото прехвърляте цялата тежест на инфлацията, на собствената си безотговорност върху хората!

  Ето ви други скандални примери:

-               ЕРП-та поискаха увеличение на цените. ДКЕВР без разчети, без проверки, без анализи на секундата се отзова и заяви, че увеличението ще бъде между 3 и 5 процента. Защо не замразите тези цени, господа управляващи?

-               В рамките на ЕС в 20 от 27 страни има фиксирана минимална работна заплата. В 16 от тези 20 страни минималната работна заплата се увеличава в кризата! Само в 4 държави, тя не е променяна през последните 3 години:

            България - 123 евро;

            Естония - 278 евро;

            Ирландия - 1462 евро;

            Литва - 232 евро.

  В Словения през 2011 година размерът на минималната работна заплата е увеличен със 150 евро, т.е. с повече, отколкото е минималната работна заплата в България!

  Единствената страна, която намалява минималната работна заплата през 2009 г. е Великобритания,  но през следващата година започва да я увеличава и в момента е 1139 евро.

 

Искаме отново да напомним за най-голямата ви „социална" предизборна лъжа: че за 3 години доходите на българите ще достигнат средноевропейското ниво! Вие главоломно ни отдалечавате не само от средноевропейското ниво. Вие ни отдалечавате дори от нивото на предпоследната държава в ЕС, от нивото на Румъния.

 

Затова КБ ви призовава да излезете от състоянието си на социална кома и спешно да предприемете няколко съдбовни мерки:

На първо място, да обмислите и да въведете пределни цени на основни хранителни и енергийни продукти. Не може цените на хляба, олиото, бензина, дизела в най-бедната европейска държава да бъдат над нивата на цените в другите държави-членки на ЕС. С ясното съзнание, че това е непазарна мярка и е за само за определен период от време! Но след като не можете да се справите по друг начин със спекулата, с картелите, с организираната икономическа престъпност, с приятелските кръгове, то това е единствената мярка, която ще бъде разбрана и одобрена от хората.

На второ място, да започнете да индексирате доходите, които се регулират от държавата, с размера на инфлацията. Става дума за минималната работна заплата, за пенсиите, за месечните помощи, за линията на бедност и т.н. Призоваваме ви да се откажете от грандоманските цели и да си поставите по-скромни, но възможни цели. Примерно да достигнем нивото на доходите в съседна Румъния.

На трето място, да започнете битка с бедността! Да спрете да се борите с бедните (данък „колиба", събаряне на бордеи, войната с „гаражната" търговия и т.н.) и да започнете битка с бедността!

Две години социална безчувственост стигат! Бедните се нуждаят от подкрепа, а не от преследване и от репресии!