Александър Симов: Социалният акцент в бюджета е заслуга на БСП

Фев 15, 2022 Новини БСП в медиите 0 707

Управлението има чуваемост към проблемите

"Това е бюджет, зад който БСП застава, тъй като част от нещата не се дължат на липсата на доходи, а на идеите да бъдат отделени в отделна агенция", това каза в ефира на БНТ народният представител от левицата Александър Симов. По думите му, за да има развитие по въпроса, трябват дебати и дискусия, за да се стигне до решение и допълни: "Проблемите, които завари новата власт са достатъчно големи на брой, много години те не бяха решавани и няма как с един бюджет да бъдат решени. Затова след като бъде приет този бюджет, на средата на годината ще се види къде са големите проблеми и ще се направи актуализация. Има неща и те ще бъдат решени", обясни социалистът.

"Има много сфери от социалната политика, в които БСП може да каже: Това е добавката БСП в този бюджет, това е онова, което левицата направи, за да изпълни своите обещания. Но с първия бюджет няма да можем направим всичко", допълни той.

Александър Симов беше категоричен, че социалният аспект в тазгодишния бюджет е заслуга на БСП. Депутатът даде пример с "Демократична България" и "Има такъв народ" като партии, които са започнали да гледат доста социално на случващите се кризи в страната и в света.

"Ние сме коалиция от 4 партии. Никой не е казал, че такава сглобка е лесна. Аз твърдя, че тези малки различия помежду ни не представляват пробойни. В процеса на преговори ние сме отстъпили не малко. В социалната сфера близо 80% от нашите идеи бяха приети. Има едно осъзнаване, че характерът на държавата трябва да се промени. Тя трябва да стане по-социална, по-ориентирана към отделния човек, към отделното домакинство", посочи левият депутат.

„Когато виждаме, че хората са притеснени за доходите си, за скачащите цени, не смятам, че има нормална, социална, европейска дъжава, която да мисли какъв е настоящият ѝ дефицит. Тук говорим за реален политически избор - избираш доходите на хората или избираш да пазиш някаква фискална дисциплина когато всичко наоколо гори. Смятам, че този бюджет е бюджет на растежа, точно защото обръща внимание на домакинствата. Това е най-социалният бюджет, който държавата е приемала", каза народният представител.

По въпроса за Северна Македония депутатът от левицата посочи, че БСП следва червената линия, която си е поставила.

На финала Александър Симов завърши оптимистично: "Макар и бавно, нещата в България ще си дойдат на мястото."