Вяра Емилова: Предложенията на БСП бяха удовлетворени

Фев 10, 2022 Новини БСП в медиите 0 844

Това е първата крачка към връщането на нормалността в осигурителната система

"Аз се радвам, че ние успяхме с единодушие да приемем закона, който удовлетворява почти всички социални политики, които левицата беше заложила още в коалиционното си споразумение", това каза в ефира на радио “Фокус” секретарят на парламентарната група на БСП и член на социалната комисия Вяра Емилова.

 

"Този бюджет е увеличен с 350 млн. лева в сравнение с 2021 година като 90 процента от тази сума е за социални разходи", допълни депутатът от левицата. Вяра Емилова посочи, че в проектобюджета е предвидено увеличение на минималната работна заплата от 650 на 710 лв.

 

Във връзка с пенсиите Емилова ясно заяви, че ще бъде трудно да се обясни на пенсионерите, че няма да получават ковид добавката. "Министерството търси решение на този проблем с преразглеждане на бюджета през месец юни. Недоразумението, което беше от първия месец на тази година вече е изчистено. Най-важното е, че хората могат да видят с колко им е увеличена пенсията, тъй като е извадена ковид добавката. Това, което предвижда Министерството на социалната политика е увеличение на пенсията с 6,1 процента", беше категорична тя.

 

Депутатът от левицата твърдо заяви, че няма да има ощетени пенсионери и няма да има пенсия, която да е под прага на бедност и допълни "Така е заложен бюджета в момента. Ако има неудовлетворени групи това ще може да бъде поправено след няколко месеца когато отново бъдат преразглеждани сумите в бюджета. В момента министерството е предложило бюджет, който да е социален и подпомага различните социални групи". По думите ѝ освен за пенсионерите трябва да се говори и за младите хора, за да могат те да остават в България.

 

По отношение на младите депутатът от БСП коментира увеличението от 650 на 710 лв., за отглеждане на дете до 2 години, което е било засегнато миналия ден. "Това е една социална политика, която сме отстоявали и се радвам, че тя е заложена с необходимите средства в този бюджет", каза още Емилова. Тя даде пример и със детските добавки, които също ще бъдат увеличени и допълни, че с този бюджет донякъде са удовлетворени очакванията на българските граждани. "Около 80 процента от предложенията на БСП в социалната сфера бяха удовлетворени и сега ние ги виждаме в реализацията на бюджета"

 

Безплатните детски градини са помощ за родителите и аз се радвам, че отстояхме тази мярка", каза Вяра Емилова.

 

Във връзка с помощта за енергиийно бедните народният представител от левицата поясни, че Министерството има изградена система, но въпроса е дали е бил спазван установения ред или се е давало на близки и познати.

 

"Години наред ние живеехме в една корупционна държава. Ще се опитаме чрез механизмите, които имаме да извършим контрол. Хората могат да се обръщат към съответните органи, няма смисъл да се страхуват.", заяви категорично тя и допълни, че са предвидени средства за изплащане на целеви помощи за отопление.

 

На въпроса относно отпора, който БСП срещнаха по отношение на заложените от тях политики депутатът от левицата увери, че дебатът е бил наистна дълъг и са се чули мненията на всички политически партии. "Това беше изключително важно - да проемем този бюджет на нормалността и да поставим осигурителнаат система на някаква стабилна основа", каза още тя.

 

Относно бюджета членът на социалната комисия посочи, че се очаква актуализация в средата на 2022 година. "Без приет бюджет държавата работи само с 1/12 от предходния и във всяка една сфера е трудно да се работи с такъв бюджет. До 25 февруари трябва да бъде приет и целият бюджет на държавата". По думите ѝ ще се наложи актуализация, но това не е прецедент, защото такава се прави винаги.

 

"От пицата трябва да има за всички българи", каза за финал, в шеговит тон народният представител от левицата, като визираше Бюджет 2022. "Надявам се, че ще успеем да удовлетворим очакванията на българското общество".