Мая Димитрова,БСП: В държавния бюджет са заложени политиките на коалицията

Фев 10, 2022 Новини БСП в медиите 0 691

Всички се надяват да има светлина в тунела и да се живее по-леко

“В края на годината ще се види ефекта от така гласувания бюджет. "Законопроектът за социалните разходие увеличен с 30 процента в сравнение с изминалата година или над 20 млрд. лева са за социална политика", това заяви в ефира на Евроком народният представител от БСП Мая Димитрова.

 

Димитрова коментира финансовите промени, които предстои да настъпят в идните месеци. Тя даде пример със повишаването на минималната работна заплата и средствата за майчинство - за отглеждане на дете преди се даваха 380 лв. за втората година, а в момента те са 710 лв. В бюджета е предвиден и неплатеният отпуск от 90 дни.

 

Мая Димитрова увери,че през месец март всички пенсионери ще получат пенсия не по-ниска от тази, която са получили през декември.

 

"Останалите 3 политически партии обявиха, че ще бъдат опозиция и то конструктивна, но това до момента не се забелязва в работата им", каза народният представител от левицата във връзка с работата по Бюджет 2022 и допълни, че има време между първо и второ четене, предстоят разговори и предложения и предстои да бъдат изчистени исканията на останалите парламентаристи.

 

 "Всеки български гражданин има право на равен достъп до здравеопазване. За съжаление в отдалечените райони нещата се случват доста по-трудно, а по отношение на хората в неравностойно положение нещата са едни и същи навсякъде", каза Мая Димитрова, която е народен представител от област Добрич. По думите ѝ в областния град има болница и център за спешна медицинска помощ, но дали тя отговаря на стандартите е отделен въпрос. По отношение на здравеопазването в Добричка област има много закрити болници, като на места са останали само медицински центрове, каза още Димитрова.

В заключение депутатът от левицата посочи, че хората в цялата страна са изморени от случващото се в Народното събрание. "Всички се надяват да има светлина в тунела и да се живее по-леко".