Таско Ерменков, БСП: След падането на мораториума цената на тока може да не се повиши

Фев 01, 2022 Новини БСП в медиите 0 956

Според социалиста КЕВР е била пасивна в своята роля

„Причината за смяната на състава на КЕВР се дължи в поведението на стария състав. Тя знае най-добре къде са тесните места в една система и може да предложи на законодателната и изпълнителната власт решения, за да не се получават катаклизми.“ Това заяви Таско Ерменков, член на Изпълнителното бюро на БСП, в ефира на България он еър като допълни, че КЕВР е била пасивна в своята роля.

„Не чух КЕВР да се противопостави на излизането на училища, детски градини и болници на свободния пазар, не чух да се противопостави на либерализацията на малки и средни фирми, не чух и да се противопостави на безумието всеки месец да се променя цената на газа“, каза още социалистът като аргументи за необходимостта от смяната на състава. 

„Енергетиката в момента е минно поле, заложено през годините“, заяви Таско Ерменков и допълни: „За да може да се развива енергетиката ни липсва стратегията за устойчиво енергийно развитие, която отдавна трябваше да бъде приета. Без нея много трудно можем да твърдим, че Планът за възстановяване и устойчивост ще бъде успешен. Това са два стратегически документа, които трябва да бъдат взаимно обвързани, за да не си противоречат един на друг“, обясни той като по думите му забавянето се дължи на старото управление. 

„С този План, с една стратегия за устойчиво и енергийно развитие, бихме могли да постигнем нормално, последователно, предвидимо и устойчиво развитие на отрасъла“, допълни социалистът.

По темата за азерския газ и изтичащия договор Ерменков обясни, че е въпрос на разговори и диалог с Азербайджан. „Дори и да е воден такъв диалог, е направен без да е обществено известен. Именно в такива конфликтни ситуации трябва да има публичност на действията, за да знае обществото, че това, което се прави, е в негов интерес“, обясни Таско Ерменков.

Социалистът коментира и темата за забавянето на интерконектора с Гърция като заяви, че парите за интерконектора, най-вероятно са отишли по друго предназначение  или са влезли в “нечий джоб“. По думите му трябва да се обсъжда с “Газпром“ възможността за внасянето на по-евтин газ от Русия.

На финала Таско Ерменко заяви: „Ако се вземат мерките, които са заложени в коалиционното ни споразумение, след падането на мораториума има възможност цената на тока въобще да не се повиши.“