Евгени Кирилов посрещна в Брюксел делегация от Съюза на слепите в България

  Представители на Съюза на слепите в България посрещнаха националния празник на България - 3 март в Брюксел

 

Представители на Съюза на слепите в България посрещнаха националния празник на България - 3 март в Брюксел. Те са на двудневно посещение по покана на евродепутата от Групата на социалистите и демократите (С&Д) Евгени Кирилов.

Целта на посещението на делегацията е да се запознае с функционирането на институциите на ЕС, както и да получат подробна информация за механизмите на вземане на решения в рамките на ЕС и по-специално в областта на трудовата заетост, социалните въпроси и равните възможности.

По време на посещението Евгени Кирилов организира за своите гости работни срещи с представители на европейските институции.

Делегацията от Съюза на слепите в България присъства на дебата за ситуацията в Либия по време на заседанието на Групата на социалистите и демократите (С&Д) в Европейския парламент и проведе също така работна среща с британския евродепутат - лейбърист Ричард Хауит, основател и зам.-председател на неформалната интер-група в Европейския парламент за хората с увреждания. Той запозна българската делегация с постиженията на ЕС в тази област, каквото е приемането на европейската директива за равнопоставено отношение на трудовия пазар. Той също така изрази надежда, че българския съюз на слепите ще подкрепи усилията на Европейския парламент и ще настоява пред българското правителство да подкрепи блокираната в Европейския съвет директива за равноставеност на трудовия пазар, засягаща предлагането на стоки и услуги. Британският евродепутат призова още организацията да участва активно и в кампанията за ратификация от страна на България на Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания и присъединяване на страната ни към допълнителния протокол на конвенцията.

Представителите на Съюза на слепите се срещнаха и със своите колеги от Белгийската конфедерация на слепите, с които обмениха опит и обсъдиха възможностите за сътрудничество и общи проекти по европейски програми. 

По време на престоя си в Брюксел делегацията посети и Европейската комисия, където се срещна със съветниците по въпросите на хората с увреждания на европейските комисари Вивиан Рединг и Андор Ласло, както и с  висши представители на европейската комисия в областта на социалната политика  и заетостта.

За Евгени Кирилов:

Член на Европейския парламент от Алианса на социалистите и демократите.

Член на Комисията по регионално развитие на Европейския парламент, заместващ член в Комисията по външни отношения и в Подкомисията по сигурност и отбрана.

Почетен член на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа.

www.evgenikirilov.eu

http://www.evgenikirilov.eu/blog/