Корнелия Нинова: Демографската криза трябва да се решава дългосрочно

От наша страна, ще свикаме Националния съвет по демография и ще предложим конкретни мерки, заяви вицепремиерът Нинова от парламентарната трибуна

Уважаеми г-н Председател,

Уважаеми г-н Премиер, 

Колеги Вицепремиери, 

Дами и господа народни представители,

Уважаеми български граждани,

В последните дни ни заливат тревожни новини за скачащи цени, за инфлация, за увеличаващи се заболели от Covid-19 и не ни се иска да пропуснем, може би, една от най-тревожните от вчера – изнесената статистика след преброяването на българското население. За пръв път от 80 години сме под 7 милиона български граждани. Намалели сме с 11% за 10 години, близо 800 хиляди по-малко сме за тези 10 години. 

Сигурно разбирате, че каквото и да правим тук, ние, като екип от Министерски съвет, вие, като народни представители и законодателство, ако няма народ, няма смисъл да го правим. Затова се обръщаме днес към вас – да обединим усилията си по тази тема. През годините много сме говорили, дайте да се хванем да свършим работа. Защото, уважаеми колеги, тук ще дойдат други българи, на наше и на ваше място, въпросът не е за един парламент и не е за този състав на Народното събрание и на Министерски съвет само. Това не е въпрос за един мандат и за политици едномандатници.  Това е въпрос за държавници. Нека да сложим някакво реално начало на действия по този въпрос. От наша страна, ние ще задействаме свикване на Националния съвет по демография в Министерски съвет към премиера, ще обсъдим конкретни мерки и ще ви ги предложим.

Наясно съм, че ние сме тук да се отчитаме пред вас, а не да ви даваме акъл. Но се обръщаме със загриженост. Молим всеки законопроект, който гледаме оттук нататък, нека положим усилия да му правим оценка на въздействие върху демографската криза. Ще бъде полезно и ще даде резултат. От наша страна, като екип, имаме готовност да седнем рационално, умно и държавнически да сложим начало на реални действия, които да започнат да решават най-тежкия въпрос – съхраняването на българския народ.