Вяра Емилова: БСП се бори в интерес на българските граждани

Дек 08, 2021 Новини БСП в медиите 0 870

Доказахме, че сме диалогични, стабилни и имаме добри експерти

„Снощи до късно бяха уточнявани последни аспекти на коалиционното споразумение заедно с нашите коалиционни партньори. Тези уточнения ще продължат и през днешния ден, за да може всички политики да бъдат изчистени и когато бъде подписано коалиционното споразумение да има съгласие от всички политически партии.“ Това заяви депутатът от парламентарната група на “БСП за България“ Вяра Емилова в ефира на БНТ. 

По думите й към момента все още не са водени разговори за министерства. „Това, което сме договорили с нашите партньори е, че първо трябва да бъде подписано коалиционното споразумение, да бъдат подписани 7конкретно политиките в него и след това вече да се говори за разпределение на министерства“, категорична бе тя.

„БСП беше много конструктивна опозиция през изминалите 4 години. Ние се борихме за социални права на българските граждани, болниците да не бъдат търговски дружества, за нормално образование, за социални права на работещите, на възрастните и пенсионерите. Така че за нас властта не е самоцел, чрез властта ние можем да реализираме политиките, които сме обещали на българските граждани“, коментира Емилова като допълни, че левицата е част от промяната, която България очаква.

По думите й БСП  не е партия на статуквото, тъй като се бори в интерес на гражданите. „Дори и преговорите, които преминаха доказват, че сме партия на диалога, партия, която показва стабилност и има наистина добри експерти, и може да бъде част от едно бъдещо управление“, каза още тя.


Филип Попов, БСП: От 2022 г. цената на тока за битовите потребители да спре да расте

„Коалиционното споразумение е един изключително важен документ, който ще определи коалиционната политика на бъдещите партньори и на редовния кабинет. Затова трябва да сме много прецизни и внимателни във всеки един параграф на този документ.“ Това заяви депутатът от парламентарната група на “БСП за България“ Филип Попов в ефира на България он еър като допълни, че работата по споразумението продължава.

„Ние имаме наши приоритети и програма, и инструментариум за първите 100 дни от управлението и голяма част от тях са включени в това споразумение“, обясни социалистът като даде пример със сектор “Правосъдие“, в който се обсъждат главният прокурор, КПКОНПИ, ВСС. Филип Попов бе категоричен, че в коалиционното споразумение няма разпределение на квоти, а само записани политики. 

Филип Попов очерта 4-годишен хоризонт на бъдещата коалиция, тъй като в коалиционното споразумение влизат от една страна бързи и спешни мерки, но от друга страна и по-дългосрочни, изискващи повече време. „Това, което на първо време трябва да направим е от 2022 г. цената на тока за битовите потребители да спре да расте, да намерим тези компенсаторни механизми, така че нуждаещите се български граждани да получат своята подкрепа от държавата“, обясни социалистът.