Плевенската левица почете паметта на загинали антифашисти

Членове и симпатизанти на левицата в Плевен отбелязаха годишнината от смъртта на антифашистите Цветан Спасов, Слави Алексиев и Бочо Станчев

Членове и симпатизанти на левицата в Плевен отбелязаха годишнината от смъртта на антифашистите Цветан Спасов, Слави Алексиев и Бочо Станчев. Паметта на загиналите бе почетена с едноминутно мълчание. Цветя бяха поднесени пред паметната плоча на лобното им място на ул. „Тунжда” № 6. „Със своята борба и саможертва Цветан Спасов, Слави Алексиев и Бочо Станчев ни оставиха едно наследство, пред което всички ние сме длъжни. Те изтриха срама на България и дадоха възможност страната ни да стане част от антифашистка съпротива в цяла Европа”, каза пред присъстващите народния представител от Коалиция за България Румен Петков.

В ранната сутрин на 14 февруари 1944 г къщата на 30-годишния ятак на партизаните Бочо Станчев е обградената от полицаи, които търсят нелегалните Цветан Спасов- секретар на ОК на РМС, с две смъртни присъди и Слави Алексиев – член на ОК на БРП и командир на Плевенския въстанически район. Бочо Станчев е застрелян на прага, докато се опитва да заблуди полицаите и да даде възможност на другарите си да се укрият. Разбирайки безизходността на ситуацията след започналата престрелка, 25-годишният талантлив поет Цветан Спасов и 30-годишният Слави Алексиев оставят последните куршуми за себе си и избират смъртта пред поредния арест.