Ивайло Калфин призова правителството незабавно да отмени легализацията на дипломи от университети в ЕС

  България трябва да се присъедини  от самото начало към „Пакта за Европа", за да не превърне гражданите си във втора ръка европейци Българският евродепутат от Групата на социалистите и демократите (С&Д) в ЕП Ивайло Калфин отправи настойчив призив към правителството незабавно да отмени процедурите за признаване на дипломи от европейски университети в България, за да даде шанс на младите хора, които желаят, да се върнат и да работят за страната си

 

България трябва да се присъедини  от самото начало към „Пакта за Европа", за да не превърне гражданите си във втора ръка европейци

Българският евродепутат от Групата на социалистите и демократите (С&Д) в ЕП Ивайло Калфин отправи настойчив призив към правителството незабавно да отмени процедурите за признаване на дипломи от европейски университети в България, за да даде шанс на младите хора, които желаят, да се върнат и да работят за страната си.

Призивът на Ивайло Калфин идва, след като лидерите на ЕС приеха по принцип предложението на германския канцлер Ангела Меркел и на френския президент Никола Саркози за подобряване конкурентноспособността на ЕС в петък в Брюксел.

Планът на Германия и Франция от шест точки, трябва да бъде осъществен през идните 12 месеца в страните от еврозоната. Той включва приемането от 17-те държави, използващи общата валута на "решение за взаимно признаване на дипломите и професионалните квалификации, за да бъде насърчено свободното движение на работници", както и други мерки, свързани с размера на заплатите, възрастта за пенсиониране и строгата бюджетна дисциплина. Според двамата лидери тези стъпки трябва да се приемат спешно, за да се подобри конкурентноспособността в еврозоната и да се стабилизира общата валута "в името на гарантиране на щастието и европейското единство за бъдещите поколения."

"Очевидно всички аргументи за автоматичното признаване на дипломите, които не се разбират от българското правителството, се споделят от канцлера на Германия и от президента на Франция", заяви Ивайло Калфин.

Той предупреди, че ако правителството пропусне шанса да се включи в Европейския пакт за конкурентноспособност, "България ще се превърне във второкласен член на ЕС, образованите в Европа българи ще останат в страните от еврозоната и изтичането на мозъци от страната ще се задълбочи".

Българският евродепутат води от есента кампания, целяща да привлече вниманието на кабинета и Народното събрание към трудностите, с които се сблъскват дипломиралите се в ЕС българи,  желаещи да работят в родината си. Съществуващата процедура за легализация е тежка, скъпа и силно бюрократизирана и е поверена на нарочен орган в Министерството на образованието и науката, комуто е поверена преценката на дипломите. Вижте повече  http://www.kalfin.eu/news/initiative_read/40

Ивайло Калфин настоява България да се присъедини от самото начало към "Пакта за Европа", както беше наречена инициативата на Меркел и Саркози, ако не иска да превърне гражданите си във второстепенни европейци.

"Единствената проверка, която трябва да се прави за дипломите е за тяхната достоверност и тя трябва да се запази, за да се избегне повторение на случаи като този с Калина Илиева", убеден е Ивайло Калфин.

Евродепутатът води кампания за оказване на граждански натиск върху българските власти, в която могат да се включат всички желаещи, като пишат на електронната поща на премиера Борисов на министъра на образованието Игнатов и на депутатите от Народното събрание за отмяната на легализацията на европейските дипломи в България. Запознайте се с текста на писмото http://www.kalfin.eu/news/read/524

Лидерите на ЕС възложиха на председателя на Съвета на ЕС Херман ван Ромпой да развие плана, съобразно изискванията на Лисабонския договор. Европейският пакт за конкурентноспособност вероятно ще бъде приет от страните от еврозоната още в началото на март, а лидерите на ЕС ще го одобрят на 24 и 25 март на следващата си среща в Брюксел.