Проф. Георги Михайлов, БСП: България се нуждае от промяна

Сеп 07, 2021 Новини БСП в медиите 0 860

Тези, които създадоха хаоса в държавата сега казват, че искат да сложат ред в хаоса

„БСП отдавна прави всички опити да застане пред очите на хората, всичките и действия да бъдат съобразени с интересите на нацията и това беше нашата цел и  в 44-ото, и в 45-ото, и в 46-ото Народно събрание, защитавана с цената на много големи проблеми за членове на БСП, срещу които се водеха проверки в различни институции, бяха обвинявани и в най-черни грехове. Мога откровено да кажа, че 4-те години, в които парламентът изкара пълния си мандат, бяхме свидетели на пародия на парламентаризъм.“ Това заяви депутатът от парламентарната група на “БСП за България“ проф. Георги Михайлов в ефира на Евроком.

В предаването “Делници“           социалистът обясни, че в рамките на този парламент не се е получила договореност между субектите, които в момента декларират, че искат да променят модела. „Ние се противопоставихме на това с всички наши възможности, предложихме на всички реалното да се направи управление. Това беше отказано и при това положение няма защо да се коментира защо БСП връща мандата“, коментира той.

„Тези, които създадоха хаоса в държавата сега казват, че искат да сложат ред в хаоса“, заяви проф. Михайлов като обясни: „Когато си бил дълги години във властта, трудно се разделяш с нея и си с много възможности да се противопоставяш.“

Социалистът бе категоричен, че България се нуждае от промяна: „Ние сме в много сериозна икономическа ситуация като изоставане от европейската икономика, е от принципите на европейското образование, да не говорим за здравеопазването“, констатира той.

Проф. Михайлов коментира и заключения от доклад на Националния център по обществено здраве, в което се казва, че голяма грешка по време на ковид кризите, е че до голяма степен са доминирали политическите решения над медицинските. „Държавническите решения винаги са политически, но те трябва да се опират на сериозни експерти мнения“, обясни той.

„Във въпрос от страна на парламентарната ни група към премиера тази седмица споделихме, че “антиковид“ мерките ни напомнят на мерките, които взимаше предишното управление. Необходимо е внимателен анализ, необходими са мерки, които да бъдат много балансирани, защото неминуемо се създава впечатлението, че един вид занятия и бизнес остават репресирани, докато при други нещата са непроменени“, обясни Георги Михайлов.

Във връзка с актуализацията на бюджета социалистът обясни, че левицата е имала принципни съображения: „Актуализация е необходима, ние настоявахме за нея още в 45-ия парламент, но това не се случи. Сега имаме конкретни предложения по отношение на  НЗОК, и по отношение на държавния бюджет на направление “здравеопазване“. По отношение на Здравната каса според нас разходите трябва да бъдат прецезирани по пера, не е редно да бъдат вписвани в един ред, това би създало условия за субективност и лобизъм“, обясни той. „Смятаме, че не е морално в бюджет, който е “антистрес“ и “антикризисен“, да се вкарват по-голямо количество административни разходи, освен това се вкарват и разходи към други здравни каси“, каза още той.

Като политическа сила левицата смята, че всеки лев, който се разпределя в актуализацията на бюджета, трябва да бъде много добре ориентиран. „Нашият политически лидер предупреди, че в хода на “наддаване“ при актуализацията, може да се стигне до такова изкривяване, че да се застраши стабилността на държавата“, заяви още социалистът.

Проф. Михайлов коментира и темата със задължителната ваксинация, като по думите му в сегашната ни ситуация никой управляващ няма да посмее да посегне към подобно решение.

Основна цел на Българската социалистическа партия е грижата за децата и възрастните хора, а според социалиста това трябва да е основна цел и за обществото.

„След толкова години наложено фалшиво равновесие, което на хората им беше дошло до гуша, естествено е да има много вълнение и политизиране на мнения. Това ще стигне до нормален край“, заяви на финала депутатът от левицата.