Унгарското председателство е против обвързването на ромската интеграция в Европа с членството на България и Румъния в Шенген

  Унгарското председателство на ЕС е против обвързването на ромската интеграция в Европа с членството на България и Румъния в Шенгенското пространство

 

Унгарското председателство на ЕС е против обвързването на ромската интеграция в Европа с членството на България и Румъния в Шенгенското пространство. Това заяви държавният министър на  социалното приобщаване на Унгария Золтан Балог в отговор на запитване на българския евродепутат от Групата на социалистите и демократите (С&Д) Илияна Йотова по време на дебата за приоритетите на Унгарското председателство на ЕС в Комисията за човешки права, правосъдие и вътрешен ред в ЕП. В дебата по същата тема по-рано участва и министърът на вътрешните работи на Унгария Шандор Пинтер.

Според Золтан Балог приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство е важно за Унгария като страна от региона и въпреки че "надеждите не са особено големи", унгарското председателство ще работи в тази посока.

От своя страна вътрешният министър Шандор Пинтер изказа мнение, че България не е покрила техническите критерии за членство в Шенгенското пространство. Той припомни, че през март тази година предстои нова проверка и евентуално след това въпросът отново може да влезе в дневния ред. Шандор Пинтер не скри опасенията си, че някои страни в Съвета ще вземат политическо решение въпреки изпълнението на техническите критерии.

През лятото на 2010 г., по време на кризата във Франция с българските и румънски роми, представители на френското правителство на най-високо ниво се опитаха да обвържат бъдещето членство на двете страни в Шенгенското пространство с ромската криза.