Ирена Анастасова, БСП: В действията си винаги слагаме интересите на страната и в случая тези интереси са да има редовно правителство

Авг 05, 2021 Новини БСП в медиите 0 966

Управляващите от ГЕРБ превърнаха парламента в гумен печат на решенията на правителството

„Разговорите, които утре ще проведем с “Има такъв народ“, са следствие от вчерашното заседание на Националния съвет, на което беше подкрепено усилията ни и общите договорености, които сме достигнали до момента. Но в политическата декларация на “Има такъв народ“, която беше прочетена в пленарната зала, ние забелязваме, че има няколко пункта от нашата предизборна програма, на които ние много държим, а те липсват. Ние сме наясно, че при срещата на програмите на 4 партийни субекта, няма как да бъде отразено всичко, но специално за тези въпроси, за които смятаме, че трябва да проведем втори разговор, са много важни.“ Това заяви зам.-председателят на БСП Ирена Анастасова в ефира на БТВ.

По думите й се отнася за въпроси предимно в сферата на средното образование, тъй като в политическата декларация на ИТН няма нищо за него, а там проблемите са много сериозни. „Иначе нямаме почти никакъв разнобой в темите правосъдие, правосъдна реформа, темите за социалните политики“, допълни тя.

Като част от експертния екип, който преговаря на тема образованието и на която среща присъства кандидатът за премиер Пламен Николов, Ирена Анастасова заяви: „Екипът на “Има такъв народ“ ни направи много добро впечатление. Това са хора, които познават в детайли проблемите в системата на образованието, точно заради това ще направим усилие отново да преговаряме“, каза още тя. По думите й, ако се уточнят тези неща на утрешната среща, ще бъде отчетено пред Националния съвет и ще се вземе окончателното решение. 

На въпроса трябва ли да има непременно писмено споразумение между партиите, зам.-председателят на БСП отговори: „В решението на Националния съвет не фигурира писмено споразумение, но разбира се, бихме искали да е така. Ще разговаряме отново с ИТН, но ние оценяваме, че ако има такова между нас, подобно двустранно трябва да има между всички субекти. Бихме искали да има такова споразумение, ще положим усилия, но това не е непреодолимо обстоятелсто“, обясни тя.

По отношение заявлението на ИТН относно Еврозоната, в което се казва, че трябва да се забави процеса на смяна на левовете с евро, тъй като първо трябва да се повиши стандартът на живот, съвпада с позицията на БСП: „Трябва да има шоково вдигане на доходите, преди да влезем в Еврозоната“, уточни Ирена Анастасова.

„Ако няма правителство на “Има такъв народ“, шансът въобще да има правителство е минимален. Това означава, че страната отива към втори предсрочни избори, а в същото време вече навлизаме в четвъртата корона криза, виждате какво се случва с бюджета, който е актуализиран, няма пари за медиците на първа линия. Какво ще се случи с бюджета на всяко семейство? Увеличават се цените на тока, на газта, предстои увеличение на водата. И в цялата тази обстановка в страната да се провеждат още едни избори...“ Така коментира актуалната политическа обстановка Ирена Анастасова като допълни: „Българската социалистическа партия преди да е партия, и преди да е социалистическа, е българска. Ние винаги в действията си слагаме интересите на страната и в случая тези интереси са да има редовно правителство.“

Мотивите на БСП служебното правителство да стане редовно, ако третият мандат бъде връчен на левицата, са следните: „Действията на този кабинет се одобряват от болшинството български граждани. За малкото време, в което работи служебното правителство, то задвижи нещата напред по много от въпросите, които ние бидейки опозиция в 44-ото НС сме поставяли.“ По думите на Ирена Анастасова третият мотив е, че ако президентът връчи третия мандат на БСП, това ще бъде парламентарна група с 36 народни представители.

Според Ирена Анастасова “Има такъв народ“ са искрени в това, че искат да върнат държавните дела в страната. „За тези години управляващите от ГЕРБ превърнаха парламента в гумен печат на решенията на правителството. Затова е по-важно политиките, които ще изпълняват министрите, които и да са те, а политиките би трябвало да се формират в Народното събрание“, завърши зам.-председателят на БСП.