Освободете се от сянката, която падна върху вашето председателството

  Нека се концентрираме върху приоритетите на Европейския съюз по време на унгарското председателство, а не върху решения и действия на унгарския парламент които се разминават с базисни принципи на демокрацията

 

Нека се концентрираме върху приоритетите на Европейския съюз по време на унгарското председателство, а не върху решения и действия на унгарския парламент които се разминават с базисни принципи на демокрацията. Това призова българският евродепутат от Групата на социалистите и демократите (С&Д) в ЕП Кристиан Вигенин по време на дебата в пленарна зала на програмата на унгарското председателство на Съвета на ЕС представена от премиера на страната Виктор Орбан. 

Българският евродепутат открито посъветва унгарски премиер:"Освободете се от тази сянка, която падна върху вашето председателство, за да можем да отчетем в края (му), че вие сте изпълнили вашите приоритети"

Кристиан Вигенин, който е и координатор на социалистите в Комисията по външни отношения на ЕП, потвърди подкрепата, изразена от Групата на С&Д за намеренията на унгарското председателство да завърши преговорите за членство в ЕС с Хърватия и отправи призив към премиера Виктор Орбан да предприеме "необходимите инициативи за връщането на Беларус по пътя на демократичното развитие".

"Не чух във вашето изложение нищо за прегледа на политиката на съседство - надявам се, че вие ще излезете с нужните инициативи", изтъкна Кристиан Вигенин.

Българският евродепутат припомни, че „2011-та година ще бъде първата, в която две страни от Централна и Източна Европа ще ръководят едновременно Европейския съюз, а именно Унгария и Полша" и даде висока оценка на техния особен принос за развитието на демокрацията, за обединението на Европа.

"Този капитал не бива да бъде разпиляван по този начин, по който днес беше демонстрирано", контрирайки изказвания на свои колеги в рамките на обсъждането на ротационното председателство.

В заключение, българският евродепутат изказа несъгласието си с мнение, изразено по-рано от лидера на Групата на Зелените Даниел Кон-Бендит:

"Позволявам си да не се съглася с г-н Кон-Бендит - не мисля че г-н Орбан може да бъде сравняван с г-н Чавес - най-малкото има други премиери в Европа, които могат да се състезават с него далеч по-успешно."