Илияна Йотова: Унгарският медиен закон е част от една особена опасна тенденция, която пълзи в много страни от ЕС

  Унгарският медиен закон е част от една особена опасна тенденция, която пълзи в много страни от Общността - тенденцията към авторитаризъм и ограничаване правата на гражданите

 

Унгарският медиен закон е част от една особена опасна тенденция, която пълзи в много страни от Общността - тенденцията към авторитаризъм и ограничаване правата на гражданите. Това заяви българският евродепутат от Групата на социалистите и демократите (С&Д) в ЕП Илияна Йотова по време на провелия се късно снощи дебат в парламентарната група по предстоящото обсъждане в пленарна зала на ЕП на приоритетите на унгарското председателство на ЕС и противоречивия закон за медиите приет в страната.

Според българският евродепутат проведеното в рамките на пленарната сесия на ЕП заседание на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи, с участието на представители на Съвета и Европейската комисия във връзка с унгарския медиен закон е показало, че "ЕК не иска дебатът да бъде и дебат за правата на човека".

"Опитаха се да вървят по чисто формалната страна, по буквата на закона и затова както от ЕНП така и еврокомисар Нели Крус по никакъв начин не напуснаха полето на директивата за аудио-визуалните и медийните услуги", по време на дебата, заяви Илияна Йотова. Според нея ЕК няма отговори на конкретните спорни текстове в закона - "след като очевидно тяхната експертиза не е  готова, нямаха категоричен отговор на нито един поставен въпрос".

Българският евродепутат осъди опитите на представителите на ЕК и на Съвета да разглеждат проблемът "само като унгарски, като нещо което засяга само унгарската страна".

"Унгарският медиен закон не е случайност. Той е част от една особено опасна тенденция, която пълзи в много страни от Общността - тенденцията към авторитаризъм и ограничаване правата на гражданите на фона на тежки рестриктивни икономически и финансови политики, които не решават ежедневните им проблеми. Десните правителства в Европа все повече залагат на силовия контрол върху обществото - ликвидиране на свободното слово, полицейщина, разправа с политическите опоненти като се използват дори специалните служби. Затова за нас са важни конкретните неприемливи текстове в закона, но още по-важно е да кажем на хората защо този закон се появява сега, какви са истинските цели на тези които го предлагат, какъв ще бъде ефектът от него", изтъкна Илияна Йотова.