Крум Зарков: Депутатите от обикновените Народни събрания не успяха да изпълнят със съдържание заветите на Конституцията

Юли 02, 2021 Новини БСП в медиите 0 835

Честваме 30 години от създаването на основния ни закон

"Днешното събитие бе организирано от служебния министър на правосъдието Янаки Стоилов, който беше получил разрешение от Софийския университет в тържествената аула и под патронажа на президента на Републиката да отчете 30-та годишнина от приемането на Конституцията ни. Президентът се обърна с благодарност в словото си от името на българите към онези велики народни представители, които в 7-то Велико народно събрание и сложна политическа обстановка са успели да изпълнят целта - страната ни да има модерна, европейска конституция, която да гарантира свобода и права на гражданите. 7-то Велико народно събрание си свърши работата, особено онези, които подписаха Конституцията. Проблемът е, че депутатите в следващите обикновени Народни събрания не успяха да изпълнят със съдържание заветите на Конституцията. Не може да си кривим душата, че цели като достъпно здравеопазване и безплатно образование са постигнати. Това, че пътят не е извървян е отговорност на следващите Народни събрания", посочи юристът Крум Зарков - водач на листата на "БСП за България" в Русе в "Актуално от деня" по БСТВ.

На въпроса дали неспазването на Конституцията е проблемът или несъвършенствата в нея, Зарков отговори: "Без съмнение първото. Тя може да подлежи на промяна, да еволюира, била е променяна през годините. Трябва да се пази нейният дух. Може да се променят съдебната власт или други аспекти, но Конституцията е здравият фундамент, върху който можем да стъпим. Бих казал, че е от най-добрите. Тя е Конституция на прехода, но не и преходна. Като народен представител от БСП съм горд, че нашата парламентарна група свърши своята работа, намерих съюзници и разобличихме авторите на псевдопроекта за промяната й, както и техните цели. Нейните основни принципи трябва да се претворят в други нормативни актове и действия на правителствата, които да направят така, че текстовете да не остават само на хартия"

Юристът Крум Зарков обясни дали трябва всяка бъдеща промяна в основния закон на Републиката задължително да минава през Велико народно събрание: "Слава богу, че онези велики народни представители са предвидили и са сложили преграда към разхищенията на мнозинства като Великото народно събрание. Ако нямаше такава преграда, с мнозинството, което притежаваха ГЕРБ, досега да са направили нещо друго."