Румен Петков: Като ще ме съди Майчето сигурно ще иска някой лев, но аз нямам потенциала на г-н Васил Божков

Юли 01, 2021 Новини БСП в медиите 0 1492

01.07.2021

Предизвикателството към левицата е голямо и тя трябва да застане пред избирателите си с ясни послания и декларация за отговорността си. Така председателят на ПП АБВ Румен Петков коментира впечатленията си от предизборната кампания към този момент в ефира на ДЕЛНИЦИ по телевизия ЕВРОКОМ. От впечатленията си от срещите в цялата страна той коментира, че отвращението към ГЕРБ продължава да се задълбочава и налице е разколебаване на хората накъде да адресират доверието си. В малкото оставащо време левицата трябва да достигне до българите с ясни политики.

Петков акцентира и върху заканата на Мая Манолова да го съди.

„Аз съм силно изплашен от перспективата да бъда съден от Мая. Но трябва веднага да внеса една яснота – като ще ме съди, Майчето сигурно ще иска някой лев. Аз нямам потенциала на господин Васил Божков. Тя, като е била при него, какво му е искала, дали му е искала нещо, как му го е искала, е въпрос, който не ме интересува. Но моите възможности са много ограничени и ако на мен гледа като на билбордове по магистрала „Тракия“, няма да мога да оправдая очакванията й. Считам за много важно да кажа три неща по този въпрос – първо, очевидно е, че госпожа Манолова не се интересува от тираджиите, тяхната съдба и техните проблеми, включително, тя няма хабер къде е самото съоръжение. Второ – правят се едни сравнения, които са много далече от истината. Трето – Мая Манолова не се интересува от това, че опашката на Видин е 15 километра и от битуването на тези хора там. Там се прилага един подход – видите ли, на външна граница мутри. Не познавам тези хора, дали ще я съдят, това си е тяхна работа. Но, когато казваш, че държавата трябва да се намеси, защото това е на външна граница… Държавата ще национализира ли рафинерията, тя също е на външна граница? Държавата ще национализира ли пристанищата? И, ако искаме да махнем Бойко Борисов, който национализира по най-вулгарен начин „Авионамс“, с Мая Манолова, която днес иска да национализира паркинга, утре Бог знае какво ще иска да национализира, всъщност, какво е това упражнение, защо се изтезаваме, да заменяме една мутра с друга мутра“.

Румен Петков изрази смущение от факта, че в изразеното намерение да го съди, Мая Манолова, всъщност, изразява присъда. Това, посочи той, е груб натиск и шантаж върху съда и когато политици се намесват в работата на правораздаването, резултатът е един – липса на доверие в справедливото правораздаване в България и липса на усещане за справедливост, от което усещане е част Манолова.

„Няма някой, когото Мая да не е излъгала, излъга маса избиратели – „…изберете ме за депутат, аз ще защитавам вашите права...“ След това заряза парламента и Бойко Борисов я избра за омбудсман. След това ходи по една печатница с медиите по Костинброд, там прави нещо, обслужи нечии интереси и това сме склонни да го забравяме. След това излъга БСП, АБВ и кой ли не – „… подкрепете ме за кмет на София, аз няма да правя политически проекти…“, няколко месеца по-късно направи политически проект, с който участва в политическата надпревара. Значи Мая Манолова е лъжец – да излезе да ме опровергае или да ме съди. Аз посочих три от случаите, в които тя излъга грозно. Така си е избрала, така го прави“.

Темата за енергетиката също бе сред акцентите на разговора. Румен Петков е категоричен, че без радикални кадрови промени в „Булгаргаз“ и „Булгартрансгаз“, положението в сектора няма да претърпи промяна. Според него гражданските протести трябва да се изместят от КЕВР именно пред  „Булгаргаз“. Не се ли вземат мерки, които да дадат усещане за социална справедливост у българите, енергията, която служебното правителство няма да има своето развитие, толкова необходимо на гражданите.