Агенцията за храните ще създаде предпоставки за злоупотреба

Това становище изрази на пресконференция на областното ръководство на БСП Бургас народният представител Пенко Атанасов

Това становище изрази на пресконференция на областното ръководство на БСП Бургас народният представител Пенко Атанасов. От 1 февруари започва работа новосъздадената Агенция за безопасност на храните. "Законът, който приеха управляващите, е пълен с недомислия и незнам въобще как ще тръгне тази Агенция да работи в следващите поне шест месеца. Става механично сливане на структурите и резултатът ще е негативен. Реално се създават предпоставки за злоупотреба", съобщи бургаският депутат от левицата. Според него е недопустимо Агенцията и контролният орган- Центъра за оценка на риска, да бъдат на пълно подчинение на министъра на земеделието. Според Атанасов те трябва да са на пряко подчинение на МС. "Върху един човек се стоварва огромна отговорност и големи контролни фунции за безопасността на храната, която всеки от нас консумира", допълни Атанасов.
Другата голяма недомислица на закона е, че в прерогативите на Агенцията е вменено и качеството на зеленчуците. Притеснението ни е голямо, защото трудно ще стане автоматичното и механично сливане на няколко досегашни държавни структури като ветеринарната инспекция, РИОКОЗ, Регионалните центрове по здравеопазване и др., под една шапка с един регионален ръководител, смята още народният представител от Коалиция за България.
Панко Атанасов разполага с информация, че земеделският министър Мирослав Найденов гласи за шеф на Агенцията по храните генералният директор на НВМС д-р Йордан Войнов. За шеф на местната агенция, по всяка вероятност, ще бъде назначен директорът на РВМС д-р Димитър Германов.