В страната се създават предпоставки за политическа криза

Янр 15, 2011 Новини БСП 0 1168

  В страната се създават предпоставки за политическа криза

 

В страната се създават предпоставки за политическа криза. Това заяви председателят на НС на БСП Сергей Станишев на заседание на Националния съвет на партията. Лидерът на БСП  изтъкна, че във всяка нормална държава при подобни скандали, като тези от последните месеци, правителството си отива. Станишев отбеляза, че досега никога не е правено публично обвинение чрез разговори към премиера на държавата. Лидерът на БСП  определи обяснението на Бойко Борисов в парламента като лековато. Станишев изтъкна, че в почти изнуденото от опозицията обяснение на премиера, така и не беше отречено, че е имало разговор. По думите на лидера на БСП, след последните събития в страната, възниква въпросът кой контролира Бойко Борисов.

Председателят на БСП коментира, че оповестените разговори на Ваньо Танов с представители на властта са показателни за начина, по който се управлява държавата. Показателни са и за това, че въпреки заявките на ГЕРБ за прозрачност и почтеност, се  възпроизвеждат най- порочните практики на най-високи етажи на управлението. Станишев изрази тревогата на БСП, че скандалите подкопават доверието на хората в държавата и ще имат външнополитически последици за реализацията на национални приоритети като Шенген.  По думите на Станишев, управляващите се стремят темата да бъде потулена, но това не е в интерес на обществото и държавата.

Сергей Станишев беше категоричен, че БСП не може да неглижира този проблем и той трябва да бъде изяснен напълно. Лидерът на социалистите изтъкна, че в изтеклите разговори има данни за извършени престъпления. По тази причина ръководството на ПГКБ ще поиска среща с главния прокурор за това да се проведе обективно и безпристрастно разследване. От левицата ще искат изслушване на Ваньо Танов, Симеон Дянков и Цветан Цветанов по въпросите, които се засягат в разговорите. От БСП са поискали и среща и с ръководството на ДАНС. Станишев изтъкна, че не може да бъде подминато използването на службите за политически цели. „Ако за всяка подписка ще се намесва ДАНС, кой човек ще рискува да се подпише?", попита той.

Лидерът на БСП беше категоричен, че БСП трябва да има готовност и за вот на недоверие. Станишев предупреди, че се задълбочават социално-икономическите проблеми в страната, а отговорът на ГЕРБ е повече полицейщина, повече контрол над всички и над всеки и злоупотреба с инструментите на властта. Станишев напомни скандалния случай, при който Цветан Цветанов, нарушавайки закона, изчете СРС-та в парламента. Според лидера на БСП, обяснението за спада на приходите в държавата е сивата икономика и политическият чадър над нея, покровителството над контрабандата, на източването на ДДС, на неплащането на данъци и акцизи. Станишев беше категоричен, че е налице тенденция на срастване на икономическа и политическа власт.

„ГЕРБ се вкараха в свой собствен капан, в свой собствен начин на правене на политика от СРС-та", заяви председателят на НС на БСП. Лидерът на социалистите изтъкна, че през последните месеци обществото е станало свидетел на злоупотреба с държавните институции и с използването на СРС-та от страна на управляващите. Според Станишев е налице поход към една милиционерска държава, която засяга основни права на гражданите. „Няма защо управляващите да се чудят, че при това масово използване на СРС-та от страна на държавата, няма да изтичат материали", коментира председателят на БСП и добави:  „Ако те злоупотребяват със СРС-та, при толкова много хора, въвлечени в процеса, не е чудно че организации или хора могат да злоупотребят с това".

Не трябва да се плашим от това, което ще се случи, ако ГЕРБ паднат от власт. Нашите действия трябва да бъдат отговорни и последователни, заяви Станишев пред членовете на Националния съвет на партията. Той беше категоричен, че настоящото правителство създава порочен модел на управление в страната, който подкопава държавността и налага полицейски практики на управление. Според Станишев, оповестените разговори на шефа на митниците са показателни за истинската същност на начина, по който се управлява държавата. Лидерът на БСП отбеляза, че левицата ще отправи искане към прокуратурата за разследване на излезлите наяве скандали. Социалистите са поискали среща и с ръководството на ДАНС по случая. „Ние имаме принципни различия с РЗС, но когато всяка една подписка се разследва от ДАНС, кой ще рискува да сложи подписа си?", риторично попита лидерът на БСП. Михаил Миков беше категоричен, че службите за сигурност не бива да проверяват политическата активност на гражданите.

В изказването си Румен Петков отбеляза, че е наложително да се сформират работни групи на БСП по области, а ръководството на партията да се срещне със синдикатите, Българската стопанска камара и Българския лекарски съюз. „Всичко това трябва да бъде подготовка за вот на недоверие", добави Петков и допусна, че правителството може да падне. Според Румен Петков, Националният съвет на БСП трябва да обсъди и темата за контрабандата. „Трябва да настояваме за закрито заседание на Народното събрание, в което да изслушаме Цветан Цветанов", добави Петков.

„За нас е неприемливо срастването на членове на държавното управление с хората, които то трябва да контролира", заяви Румен Овчаров. Според него трябва да се формулират няколко, много категорични, политически тези, а Националният съвет  на БСП да коментира варианта за оставка на правителството и предсрочни избори в страната.

„Ако не се развинти тази престъпна конструкция и не се промени общественото съзнание, нищо добро не ни чака", заяви Георги Божинов. Цвятко Цветков отбеляза, че БСП трябва да дава гласност на истината за случващото се в страната.

 

Пълния текст на изказването на Сергей Станишев може да изтеглите от тук >>>

 Позицията, приета от Националния съвет на БСП, може да изтеглите от тук >>>