Хиляди хора пострадаха заради Калина Илиева, мнозинство от ГЕРБ нехае

Янр 12, 2011 Новини БСП 0 1256

  Антон Кутев към ГЕРБ: Не ви ли интересува дали земеделският министър или премиерът се е подписал под манипулиран конкурс за човек, който ще управлява 6 милиарда лева?   Скандалът с Калина Илиева е показателен за грозната картина на безпринципност и безотговорност в работата на Държавен фонд „Земеделие"

 

Антон Кутев към ГЕРБ: Не ви ли интересува дали земеделският министър или премиерът се е подписал под манипулиран конкурс за човек, който ще управлява 6 милиарда лева?

 

Скандалът с Калина Илиева е показателен за грозната картина на безпринципност и безотговорност в работата на Държавен фонд „Земеделие". Това заяви зам.-председателят на ПГКБ Ангел Найденов по повод искането на Коалиция за Българи да бъде създадена временна анкетна комисия, която да изясни обстоятелствата около избирането и освобождаването на Калина Илиева от поста изпълнителен директор на ДФ „Земеделие".

Ангел Найденов изтъкна, че безразличието на мнозинството към темета рязко контрастира с мнението на хората, които според класация са наредили скандала с Калина Илиева сред трите антисъбития за 2010г. Зам.-председателят на ПГКБ отбеляза, че случаят засяга над 40% от средствата, които Българи предстои да усвоява по европейските програми. Потърпевши са хиляди хора, заети в сектора земеделие и стотици фирми.

Ангел Найденов беше категоричен, че Калина Илиева е пример както за провала на кадровата политика на ГЕРБ, така и за характера на взаимоотношенията между ръководни представители в управлението. „Представете си ситуацията, в която изпълнителният директор ходи при министъра, окичен с подслушвателни устройства", изтъкна Найденов. По думите му тази ситуация не е толкова странна, след като следенето и подсушването са се превърнали в основен инструмент на управлението на ГЕРБ и тази политика е легитимирана от премиера. Найденов изтъкна, че независимо от хилядите СРС-та, клетвите и претенциите за нов морал, управляващите не са в състояние да коригират грешките си, освен под натиска на медиите, обществото и опозицията.

Меглена Плугчиева поиска да знае кога ще бъде потърсена отговорност за скандала от Управителния съвет на Фонда, в който участва и земеделският министър. Депутатът от левицата попита колко милиона ще трябва да платят българските данъкоплатци заради това, че фирми съдят ДФ „Земеделие". Плугчиева изтъкна, че е сринат имиджът на десетки фирми, които бяха подложени на излишни проверки. „За съжаление тази порочна, непрофесионална и полицейска практика на управление на фонда продължи през цялата 2010г. и Програмата за развитие на селските райони е в катастрофално състояние", добави депутатът от левицата. По думите на Плугчиева всеки ден  има десетки жалби заради грешките, които са допуснати по времето на Калина Илиева. Депутатът от левицата цитира случай на гражданин, който цяла година е разиграван от Калина Илиева. Той не може да си получи парите за изпълнен перфектно проект, взел е кредит, има 260лв. заплата и гледа три деца. „Не ви ли интересуват тези човешки съдби?", обърна се Плугчиева към мнозинството от ГЕРБ.

Антон Кутев постави въпроса как е протекъл конкурсът, така че от 11 възможни човека, които са кандидатствали за поста, именно Калина Илиева е спечелила. „Ако конкурсът е бил проведен законно и ако наистина Калина Илиева, с фалшивата си диплома и с година и половина стаж като младши експерт, е била най-добрата в конкурса, представяте ли си какви са били другите?", обърна се Кутев към управляващите. Той им напомни, че манипулирането на конкурс при назначаване на изпълнителен директор в ДФ „Земеделие" е престъпление. „Не ви ли интересува дали земеделският министър или премиерът се е подписал под манипулиран конкурс за човек, който ще управлява 6 милиарда лева?", попита депутатът от левицата.