Георги Свиленски, БСП: Всички разговори, които ще води левицата, ще бъдат публични

Апр 19, 2021 Новини БСП в медиите 0 734

Борисов не е компетентен да представи Плана за възстановяване

„Премиерът продължава да бъде един объркан човек, защото няма как да квалифицира идването му в парламента като народен съд. Българските граждани трябва да разберат вече неговите оправдания - този човек иска да унижава. Той иска да използва депутати, министри, български граждани с едно единствено условие - неговото по-дълго съществуване във властта. Така че г-н Борисов или да реши дали ще идва, или няма да идва, но с решението на Народното събрание той е задължен да дойде. Ние искаме да дойде и да представи Плана за възстановяване, защото той е важен за България“, коментира зам.-председателят на Парламентарната група на "БСП за България" Георги Свиленски в ефира на Нова телевизия. Социалистът предположи, че Борисов няма да може да се справи с тази задача, защото не е компетентен и заради това са всички откази и опити да бъде скрит.

В предаването “Здравей България“ Свиленски бе категоричен, че всички разговори, които ще води левицата, ще бъдат публични. „Няма да има нищо скрито и никакви договорки. Има възможност това Народно събрание първо да избере работещо правителство, второ да се заеме с най-важните законопроекти за българското общество и след това да решава дали ще отиде на нови предсрочни избори или ще работи, докато позволява ситуацията“, обясни социалистът.

По думите му партньорство може да има с всеки, но това се прави с политики, а не с договорки. „Когато сме внесли едно предложение, което всички партии освен ГЕРБ подкрепят, изведнъж се оказва, че само БСП е наистина за смяна на модела, за спиране на тези назначения и разпродажба на държавата. Изведнъж другите партии се объркаха при тези гласувания и това ни дава право да изразим своите съмнения“, коментира зам.-председателят на Парламентарната група на "БСП за България".

Георги Свиленски припомни изразената подкрепа на левицата към партията “Има такъв народ“ при съставяне на правителство, но при съобразяване с 5-те условия: „Именно за промяна на изборното законодателство, за справяне на мерките с пандемията, социално-икономическите мерки. Те са в интерес на българските граждани, затова смятам, че ще бъдат приети. Ние министерски постове и участие във властта не искаме, искаме промяна на ситуацията в държавата“.

„Ние ясно казахме кога ще отворим темата за президентските избори и така и направихме. Само седмица след парламентарните избори свикахме заседание на Националния съвет, където президентската двойка получи своята подкрепа и тя никога преди това не е получавала друго нещо освен подкрепа“, обясни Георги Свиленски.

Левицата има категорична и последователна политика и не би подкрепила предложение за субсидия от 1 лев. „Ние не искаме да хвърляме българските политически партии в ръцете на олигархията и задкулисието. Искаме да бъдем зависими от българските избиратели, а не от корпоративния интерес“, категоричен бе Свиленски.