БСП Трявна иска дебат за възстановяване на Хирургично отделение

Групата съветници от БСП внесе предложение в Общинския съвет, с което настоява за преразглеждане на Решение №81/06

Групата съветници от БСП внесе предложение в Общинския съвет, с което настоява за преразглеждане на Решение №81/06.08.2010 г. на местния парламент, което де факто „остави” тревненската болница без Хирургично отделение. Припомняме ви, че мотивът за това бе отрицателният финансов резултат на отделението за първото шестмесечие на 2010 г., както и разпоредбите на Наредба № 20/23.06.2010 г. за утвърждаване на общи медицински стандарти по хирургия (ДВ, бр. 53 от 13.07.2010 г.). Съгласно изискванията на тази наредба за покриване на първо ниво на компетентност на структура „Хирургия” се изискваха минимум 1000 операции годишно и четирима лекари, от които - трима квалифицирани хирурзи.
Основният мотив в предложението на съветниците от БСП за преразглеждане на решението за преструктуриране на тревненската болница е промяна в наредбата за утвърждаване на общ медицински стандарти по хирургия (ДВ, бр. 67/27.08.2010 г.), където изискванията на законодателя са занижени: от 1000 на 300 операции годишно и от четирима на трима лекари, двама от които с придобита специалност. Неясната здравна реформа, липсата на последователност в решенията и действията на здравното министерство и правителството, касаещи структурите и бъдещето на общинските болници - също са сред предпоставките за връщане на дебата в общинския съвет, категорични са от БСП.
В мотивите към предложението се изтъква още и фактът, че като утвърдена туристическа дестинация градът ни трябва да разполага с адекватна медицинска помощ и обслужване. Освен това, „недопустимо е, при наличието на модерно хирургично отделение по отношение на база и апаратура, ние с лека ръка да го закрием” - се казва още в писмото и се посочва, че „общинската болница е търговско дружество”, а „хирургията е само една от структурите в нея”, „тя не е самостоятелна финансова единица, за да бъде жертвана”.
От БСП припомнят още, че след дебата през август всички съветници са били единодушни, че при промяна на нормативната уредба, касаеща структурата в болниците, ще преразгледат решението си.
Предложението вече е било обсъдено на заседанията на здравна и икономическа комисии, които се проведоха на 25 ноември. Предстои извънредно заседание на здравната комисия и заседание на общинския съвет по казуса.