Последиците от инцидента с отровния разлив в Унгария през есента засягат ограничена територия и последствията ще са минимални

  ЕК в отговор на Ивайло Калфин   Последиците от инцидента с отровния разлив в Унгария през есента засягат ограничена територия и последствията за живеещите по течението на Дунав ще са минимални

 

ЕК в отговор на Ивайло Калфин

 

Последиците от инцидента с отровния разлив в Унгария през есента засягат ограничена територия и последствията за живеещите по течението на Дунав ще са минимални. Това се казва в писмен отговор на Европейската комисия на запитването на евродепутата от Групата на социалистите и демократите (С&Д) Ивайло Калфин "дали алкалните потоци кал, които достигнаха Дунав в резултат от аварията в завода за преработка на алуминиева руда представляват риск за хората, които живеят по долното течение на реката".

На 4 октомври в резултат на скъсване на защитна стена на хвостохранилището на завода за алуминий край унгарския град Айка загинаха девет души и бяха наводнени две села. Калните потоци достигнаха река Дунав няколко дни по-късно.

Според Европейската комисия благодарение на взетите от унгарските власти мерки като разтваряне на замърсяването с гипс и оцетна киселина, река Дунав не е бил сериозно засегната. Унгария е предупредила държавите по течението на реката, за да могат да вземат мерки за предпазване на водосборните им басейни, а ЕК е изпратила петима експерти, които да помагат за обеззаразяването на селскостопански земи непосредствено до мястото на инцидента.

В запитването си българският евродепутат поиска също така информация и относно възможностите за пречистване на реката и възстановяване на причинените щети с средства от европейските фондове.

"Ако желае, Унгария може да се възползва от европейска помощ за почистване на нивите и горите в засегнатия участък чрез допълнителни мерки по оперативните програми, финансирани от Европейския фонд за развитие на селските райони", се казва в отговора. Европейската комисия обаче няма да може да активира фонд "Солидарност", тъй като той е предназначен за помощ при природни бедствия, а не при производствени аварии.

Преди да отпусне финансиране ЕК ще преценява дали може да бъде установена отговорност за произшествието. Ако такава бъде намерена, ще бъде прилаган принципът "замърсителят плаща", пише още Европейската комисия в отговора си до Ивайло Калфин.