Декларация на съветниците от Тополовград

 Декларация на Групата общински съветници от БСП Уважаеми госпожи и  господа общински съветници,            През изминалите две седмици мнозинството в Народното събрание – ГЕРБ и АТАКА приеха на първо четене два недемократични и антихуманни проектозакона, а именно – Избирателен кодекс и Закон за изменение и допълнение на Закона за местни данъци и такси

 Декларация на

Групата общински съветници от БСП

Уважаеми госпожи и  господа общински съветници,

 

         През изминалите две седмици мнозинството в Народното събрание – ГЕРБ и АТАКА приеха на първо четене два недемократични и антихуманни проектозакона, а именно – Избирателен кодекс и Закон за изменение и допълнение на Закона за местни данъци и такси.

         С новия проект на Изборен кодекс се ощетява правото на българските граждани свободно да избират свои кметове и представители в местната власт. Това най-вече личи в две ограничения – ограничението на хората от големите градове да избират районни кметове и ограничението на хората от малките села да избират свои кметове, които са най-пряко свързани с техния живот.

         Втората промяна касае въвеждането на облагане с местен данък на имоти с данъчна оценка под 1680 лв. или т.нар. “данък колиба”.

         Групата общински съветници от БСП, остро възразяваме на така приетите на първо четене проектозакони , защото :

    1. Това е грубо погазване на правото на  избор на 700 000 души от 1554 населени места, в това число и от община Тополовград, да избират пряко своите кметове. Според нас това е  философията на децентрализация – властта най-близо до хората трябва да има повече права, функции и задължения.

    2. Всъщност става въпрос за представителността на местната власт  и с решенията да не се избират кметове в малките населени места, с намаляване броя на общинските съветници се намалява веднъж представителността, втори път мотивацията на хората да гласуват – когато по-малко хора гласуват властта е по-малко представителна, когато не избират пряко кмет, назначеният кметски наместник е с по-малко доверие на хората, по отношение на които той взима решение.

     3. Отказвайки се от “данък лукс” и въвеждането на “данък колиба”, управляващите натоварват най-бедните хора. Този данък не дава никакъв сериозен фискален ефект, но натоварва най-бедните, защото те са собственици на подобни имоти с ниска цена, в това число и хората от селата в нашата община.

Така приет изборния кодекс е крачка към друг вид управление. Не може прагматизмът на управлението да подменя демокрацията и представителността.Той ограничава политическия и партиен плурализъм и дава повече възможности на изпълнителната власт да въздейства върху изборите.Изборното законодателство не може да е цел само по себе си. То е средство, което да дава повече представителност на властта, да я доближава повече до хората.

И двете промени в изборното законодателство и в данъчното законодателство са срещу  интересите на българските граждани, в частност на гражданите от община Тополовград.