Кристиан Вигенин, БСП: Честните и свободни избори са първа характеристика на всяка демокрация

Фев 04, 2021 Новини БСП в медиите 0 553

Само миналата година милиарди бяха раздадени без решение на парламента

„Честните и свободни избори са първа характеристика на всяка демокрация. Ако можем да ги проведем такива и резултатът реално отразява волята на българските граждани, можем да кажем, че сме направили стъпка напред. Това заяви зам.-председателят на БСП и на Народното събрание Кристиан Вигенин в предаването “Тази сутрин“ по БТВ.

„България е развиваща се демокрация, но понякога не можем и да кажем, че е демокрация“, отбеляза Вигенин и възмутено коментира класация на "Икономист интелиджънс юнит“ от 2020 година, в която се казва, че от глобалния индекс на демокрацията България е след 50-то място. „Те я наричат опорочена демокрация на границата с авторитаризма“, обясни той.

Като водач на листата от кандидатите за депутати на БСП в Ямбол, Вигенин заяви: „Това до някаква степен е оценка за моята работа, за което благодаря.“ По думите му има много от активните хора в парламента, които отново са водачи на листи, а има и нови лица, които са доста интересни.

Пловдив е от районите, в които зам.-председателят на БСП очаква по-сериозна мобилизация. „Като втория по големина град е нормално лидерът на партията Корнелия Нинова да поеме отговорността да води листата там“, коментира Вигенин.

„БСП приветства кандидатурата на Радев за втори мандат“, посочи Вигенин и конкретизира: „Оценките ни за състоянието на страната в момента, за правителството и за бъдещата провеждана политика съвпадат, и затова партньорството ни ще продължи“, категоричен бе социалистът.

„Има по-малки партии, които се опитват като лилипутчета да се изкатерят по снагата на президента и да използват неговата популярност в тази кампания. Нека да не експлоатираме президента“, призова Вигенин.

За скандала с ОЛАФ и парите, които трябва да връща държавата, Вигенин коментира, че не може да влезе в ролята на съда и да каже кой е виновен. „Има си механизми, специализираната прокуратура започва проверки и най-глупавото, което се опитва да направи в момента ГЕРБ, е да замаже нещата и да хвърли отговорността на президента.“

По думите му 9 милиона не са малко пари, но с едно отваряне на прозореца на джипката министър-председателят раздава десетки милиони. „Само миналата година милиарди бяха раздадени без решение на парламента. Кой следи и защо тези разходи продължават да се правят по този начин?“, попита социалистът.