БСП има план за спасявавенето и развитието на енергетиката в България

Правителството на Борисов не изпълни нито едно от обещанията си в сферата на енергетиката

Декларация от името на  парламентарната група на „БСП за България“

 

Когато през 2017 г. правителството на ГЕРБ дойде на власт то формира 5 приоритета в областта на енергетиката. Тези приоритети бяха онзи план минимум, който правителството трябваше да изпълни, за да може 4 години по-късно да каже “Всичко обещано е изпълнено“, но за съжаление това не е така. Нека припомня кои са те:

Най-важният първи приоритет на Министерството на енергетиката като част от правителствената програма беше “енергийна сигурност, чрез собствен добив, продължаване на проучването на дълбоко Черно море, чрез провеждане процедура по търсене и проучване на блок Терес“. В момента България няма почти никакъв собствен добив на газ. За целия период от 4 години това правителство забави с повече от 2 години конкурса за блок “Терес“, който беше приоритетен, а след това този конкурс бе проведен така, че никой не прояви интерес към него, въпреки успешните проучвания в Румъния и Турция и огромните находища доказани там. Втори конкурс за блок “Терес“ така и не бе обявен, и така този най-важен и пръв приоритет в областта на енергетиката е провален. Тук е необходимо да се спомене и блок “Хан Аспарух“, сигурно всички си спомняте екзалтирания премиер, който ни обещаваше да се превърне в един вид газов гигант по добив на природен газ от там. Мисля, че никой не е учуден от спихването на тази екзалтация както се случи и с всички обещания на Борисов.

 Втори най-важен приоритет на това правителство е “изпълнение на решението на препоръките на Европейската комисия по отношение на “ТЕЦ Марица изток 1“ и “ТЕЦ Марица изток 3“. Става дума за прекратяване на заробващите договори с т.нар. американски централи. За 4 години това правителство не направи нищо за изпълнение на това решение. По този начин натовари със стотици милиони българските потребители в резултат на нежеланието си да докосне тези централи. Правителството забрави препоръките на Световна банка от  2016г., въпреки че БЕХ плати седем цифрен хонорар, за да ги получи тези препоръки.

Третият най-важен приоритет за това правителство и Министерство на енергетиката бе “Ревизия на разходите на “ТЕЦ Марица изток 2“, Мини “Марица Изток“, АЕЦ “Козлодуй“ и др.“ И тук не беше направено абсолютно нищо по този въпрос. Нещо повече, пълната безотчетност продължава, “ТЕЦ Марица изток 2“ продължава да затъва, и единствено ние от БСП протегнахме ръка за спасяването й, когато правителството беше готово да я жертва.

Четвърти най-важен приоритет за това правителство и Министерство на енергетиката беше “енергийна сигурност чрез изграждане на интерконектори между България и съседните страни“. Въпреки десетките показни облитания на някакво си трасе от страна на министър-председателя, 4 години по-късно няма нито един завършен конектор за периода 2017-2021 година. Обратно, докато си имитираше уж приоритет към интерконекторите дадоха приоритет на други проекти. Тези, за които се харчат безотчетни пари, и за които няма доказателства за икономическата им изгода. Вместо България да има наистина един транзитен газопровод свързан с източника на природен газ директно, без транзитиращи страни с потребителите, правителството реализира т.нар. Балкански поток като уж разширение на собствената преносна газова инфраструктура. Но първо, този поток днес поради количествата газ, които минават през него без двете компресорни станции, които още не са готови, е по-скоро ручейче, да не говоря, че е селска бара, и второ, нито едно разклонение няма за най-бедния европейски район – Северозападна България. Вместо азерския газ да влиза през интерконектора с Гърция при Комотини, ние правим виртуални сделки и оскъпяващи го. Интерконекторът с Румъния е еднопосочен, все още от България към северната ни съседка, а интерконекторът със Сърбия при Димитровград е все още на книга и то не съвсем.

Петият най-важен приоритет за това правителство и министерство на енергетиката бе (цитирам): „Пълна либерализация на пазара на електроенергия и газ.“ Пълната либерализация на пазара на електроенергетика и природен газ е все още химера, а това, което е либерализирано, едва ли е в интерес на потребителите. Нещо повече – вместо да либерализирате търговията с природен газ – без обсъждане и без никакви мотиви – вие накарахте всички търговци на природен газ да се лицензират в КЕВР и почти една година цареше хаос, защото не бяха подготвмени подзаконовите разпоредби. Вместо либерализацията на електроенергията да доведе до намаляване на цените за бита, което е и причината да се либерализира сектора въобще, вие подготвяте обществото за увеличаване на цените, защото за вас либерализация всъщност е другата дума за снемане на отговорността за сметките на най-бедната част от обществото.

Ето така след четири години може да констатираме, че Правителството на Борисов не изпълни нито едно от обещанията си. Сега нека обърнем внимание на това, което ГЕРБ можеше да направи, за да намали тежестта към най-бедните съотечественици в областта на енергетиката.

Някой спомня ли си, че ГЕРБ натовари с най-тежките заеми най-голямото дружество в енергетиката ни – БЕХ? БЕХ през 2013 и 2016г. емитира съответно 500 млн. евро и 550 млн. евро облигационни емисии, при това забележете с годишни лихви от 4.29% и  4.88%. и управляващите отказаха да изпълнят препоръката на Световната банка тези емисии да бъдат изкупени обратно, защото в момента може да се намери капитал с 2 пъти по-малка стойност.

Вместо това ние плащаме два-три пъти по-високи лихви на Сити, а българската банкова система има милиарди, които не може да пласира при лихви от под 2%. Правителството на Бойко Борисов реши, че е по-добре всички ние да продължим да ги плащаме.

Едва ли е трудно да се сметне колко биха били да бъдат комисионните от над милиард евро емисии.

Само от правилното – със съответните компенсации – прекратяване на дългосрочните договори с американските централи нашето общество щеше да спечели стотици милиони лева за последните години, които щяха да доведат до намаляване на сметките за ток и парно. Къде отидат парите сега? За заплащане на лихви и застраховки, за огромни печалби на собствениците, които отдавна са изпратили инвестициите си и за заплащането на консултантски и други възнаграждения, които не следва да се дължат.

Какво друго ни завеща ГЕРБ? Вече една година управляващите не могат да изберат най-важният човек в енергийния ни сектор – нов Председател на КЕВР. Едновременно с това добавят нови и нови задачи на Комисията, която и сега има трудности да изпълнява дейността си. Налице е пълно абдикиране от проблемите на сектора и пълна липса на визия за приоритетите на отделните подсектори.

Знаете ли, че по Устройствен правилник Министерството на енергетиката има трима заместник министри? А знаете ли, че в продължение на години министерството има само един? Каква по-ясна демонстрация на пълната липса на политически и административен капацитет, което – за съжаление – води до огромни забавяния на администрацията и до загуби за нашето общество?

При тази липса на административен капацитет можем да си обясним и защо въпросите за милиарди и за десетки години занапред се взимат без никакъв дебат. Някой видя ли една страница анализ защо „затваряме“ Белене? Някой видя ли анализ на това какво се случва след 10 години проучване в Черно море? Някой подготви ли стратегически документ за ролята на България в Зелената сделка? Някой мисли ли за оцеляването на комплекса „Марица Изток“ и за превръщането му от най-замърсяващото място в Европа в зелена точка на картата на Европа без загуба на нито едно работно място?

Има ли алтернатива на това безотговорно управление? Да, има и ние от БСП я предлагаме. Тя включва:

На първо място спасяване на българската ядрена енергетика: изграждане на нова атомна централа в Белене;  поддържане и развитие на ядрените мощности в АЕЦ „Козлодуй”; Не изключваме и  проучване възможностите за внедряването на малките модулни реактори, когато те станат реалност.

2 Спасяване на комплекса „Марица Изток“: въпреки огромното изоставане, спасяването на комплекса „Марица Изток“ следва да се превърне в общонационална задача. И тук имаме конкретни предложения: и чрез финансиране от Зелената сделка, както и максимално използване на „Мариците“, което е гарант за националната ни и енергийна сигурност. Знаете какво се случи сега, когато отпадна 5-ти блок за известно време от енергийната система на България, както и превръщане на комплекса в пример за нови зелени инвестиции.

Трето. Либерализация, но с мисъл за хората: Никога не бива да забравяме, че либерализацията е създадена, за да се намалят цените на енергоносителите за хората и да се избегне злоупотребата с вертикалната интеграция на отрасъла. Ето защо ние ще искаме оптимизиране на действията по отношение на либерализацията на енергийния пазар чрез привеждането й в интерес не само на големите производители и потребители, но най-вече в интерес на обикновения човек. В тази връзка като най-спешно се очертава определянето на така наречените „енергийно зависими“ потребители и разработването на мерки за гарантиране на непрекъснати и достъпни доставки на енергия за тях;

4 Подкрепа за ВЕИ производителите: продължаване на политиката на развиване на мощности, базирани на възобновяеми източници, в това число и ВЕЦ, но с детайлно отчитане на въздействието им върху стабилността на енергийната система и ценовата поносимост. Фокус върху зеления водород като начин за съхранение на зелената енергия.

5 Фокус върху природния газ: използване на наличната и изграждащата се газопреносна мрежа, като се ръководим от принципа на икономическата ефективност и стабилност на доставките и разработване на Национална дългосрочна програма за стимулиране индустриалното и битово потребление на природен газ

Пето. Огромен скок на енергийната ефективност чрез превръщането й в общонационална задача.

Шесто. Евтина и модерна топлофикационна услуга с  промяна на нормативната уредба за гарантиране на справедливо ценообразуване на топлинната енергия, доставяна от топлофикационните дружества, така че потребителите на тази енергия да са сигурни, че плащат това, което наистина физически потребяват, а не по математически изчисления.

Това е, което ни завеща ГЕРБ. Нищо изпълнено от тяхната управленска програма. Това е, което от БСП ви предлагаме. Изборът вие може да го направите правилно.