Трифон Панчев: БСП е единствената алтернатива с ясно разписана програма за управление

Фев 03, 2021 Новини БСП в медиите 0 741

ГЕРБ финансира свои кметове и такива на ДПС, залагат бомби на общини на БСП, разкри кметът на Дряново

"Финансирането, което получават общините, се прави по един много неясен критерий, особено т. нар. ПМС-та, тоест постановления на Министерски съвет, с които се раздават на приближени до управляващите кметове или такива, които са зависими от техния скрит коалиционен партньор ДПС. Заради това в едни общини има достатъчно финансиране за инфраструктура и за друг тип проекти и такива, които трудно успяват да финансират своята дейност", в ефира на Българската свободна телевизия кметът на Дряново и член на ИБ на БСП Трифон Панчев беше откровен.

Той разкри и друг проблем пред общините - таксите, които администрациите събират и по-конкретно - такса битови отпадъци. В мнозинството от общините се изчисляват на база  данъчните оценки на имотите. Тъй като данъчните оценки в една малка община са много по-малки от данъчните оценки в една голяма община, този дисбаланс и липсата на държавна политика създава големи затруднения за малките общини. 

"Ние самите имахме следния казус: Административният съд отмени наредбата, с която се изчислява и определя таксата за битови отпадъци и тази година ни се наложи да изравним промила за физическите лица и този за юридическите лица. С оглед на това, че ние трябва да съберем една определена сума за сметопочистването, се получи така, че бяхме принудени да увеличим на гражданите с около 13% такса битови отпадъци, а за юридическите лица да я намалим с близо 20%. Това нормално доведе до недоволство и е пример за  бомбите, които ни се залагат от правителството", обясни Панчев.

Според него предложението на Корнелия Нинова държавата да освободи фирмите и гражданите от данък сгради и такса смет за периода, в който не са извършвали дейност, е нужно да бъда реализирано. 

"Така те моментално ще усетят тази помощ, защото мерките 60/40 и 80/20 не работят и не достигат до широк кръг от граждани. Нужно е и централно решение за общините, защото те не могат сами да понесат финансовата тежест на кризата", каза още кметът на Дряново.

"Единствената алтернатива на ГЕРБ е БСП. Ние сме единствените, които имат готова програма, с която да управляваме и в която изрично и по сектори се обяснява откъде ще вземем пари, къде ще ги дадем и това до какъв ефект ще доведе", категоричен бе Трифон Панчев.