Гeoрги Cвилeнcки: БCП e eдинcтвeнaтa cилa, кoятo мoжe дa върнe държaвнocттa

Янр 30, 2021 Новини БСП в медиите 0 689

Последните седмици Корнелия Нинова връчва нови членски карти – в който областен град мине, защото хората се връщат в БСП

„Важното за предстоящите парламентарни избори е да дадем възможност на българските граждани да участват в целия процес по предизборната кампания и най-важното – гласуването. Най-голямото предизвикателство пред изборите е активността, тъй като ниската избирателна активност устройва статуквото.“ Това заяви председателят на Предизборния щаб на БСП и зам.-председател на Парламентарната група на "БСП за България" Георги Свиленски в ефира на БНТ.

По думите му ГЕРБ и управляващите ще направят всичко възможно, а те вече го и правят, да ни обясняват колко е опасно да се гласува, колко е опасно да се участва в секционни избирателни комисии, как не трябва да има видеонаблюдение и как изборите ще са фалшифицирани.

„Българите трябва да знаят, че отиването до секцията е като отиването до магазина. За членовете на секционните комисии също трябва да се вземат съответните предпазни мерки, но за съжаление не виждаме желание в управляващите да се проведат честни и почтени избори“, обясни шефът на Предизборния щаб на социалистите, като добави, че свидетелство за това са промените, които управляващите правят, а именно да променят изборните правила през Закона за извънредното положение.

От БСП правят следните конкретни предложения, подчерта Свиленски: „Предлагаме видеонаблюдение във всяка секция, защото там са най-големите притеснения за манипулации, както и изчистване на списъците от мъртвите души. 30 години се говори за тях и 30 години никой нищо не прави“, коментира социалистът.

Според него високата избирателна активност е оръжието, с което ще бъде преборен купения вот, корпоративния вот, вота на тези, които плашат българските граждани.

„Трябва да се върне държавността, защото ГЕРБ я унищожи. Само БСП може да я върне, защото тя е единствената опозиционна сила. Социалистическата партия е единствената, около която могат да се обединят всички недоволни граждани, които искат да сменят модела на управление. Това, което се случва в последните 10 години в България, трябва да бъде променено“, заяви той.

Георги Свиленски възмутено коментира закон, наскоро приет в Народното събрание, а именно промяна в Закона за концесиите, който дава възможност да се даде на концесия отбраната и въоръжените сили. „По-големият фарс е, че на въпроса кой написа текста – никой не знае как е попаднал той в законопроекта“, коментира социалистът.

Шефът на Предизборния щаб на БСП отбеляза: „Елементарните неща, които всички ги знаят, но не всички искат да ги направят, ние от БСП сме готови да ги направим: болниците не трябва да бъдат търговски дружества, трябва да се провежда последователна социална политика, да се преизчислят всички пенсии“.

За дейността на лидера на партията Георги Свиленски каза следното: „Последните седмици Корнелия Нинова връчва нови членски карти – в който областен град мине, връчва между 30-50-70 карти, защото хората се връщат в БСП.“

На въпроса дали Корнелия Нинова ще бъде премиер, ако БСП стане първа политическа сила, социалистът отговори така: „Нормалното е председателят на най-голямата парламентарна група да бъде и кандидатът за министър-председател. Ако БСП е първа политическа сила, би трябвало г-жа Нинова да заеме този пост, но при нас това не се решава от нея, а от Националния съвет.“

Свиленски посочи, че БСП има два документа – програма и устав. „Някои другари, поради спазване на устава и правилата са отстъпили местата си на други, сега не трябва да се оплакват, защото тези правила са ги писали те на времето. Няма как сега да се оплакваш, че ставаш жертва на собствените си правила. Щом не си избран за член на Националния съвет, няма как да бъдеш делегат и на съответните конференции“, коментира Георги Свиленски по повод някои вътрешнопартийни процеси.

Социалистът бе категоричен, че всички политици и политически сили трябва да положат усилия България да има правителство и парламент, които да работят в интерес на българските граждани. „Важното е да се смени моделът на управление и България да има легитимен парламент, който да спазва Конституцията“, подчерта той.