Филип Попов, БСП: Управляващите създават законодателен хаос

Янр 29, 2021 Новини БСП в медиите 0 731

Изборните правила трябваше да бъдат записани в Изборния кодекс, а не в Закона за извънредното положение

Няколко са нещата, които притесняват БСП, защото създават предпоставки за опорочаване на предстоящите избори. Депутатът Филип Попов припомни пред Нова телевизия, че ГЕРБ предлагаха ЦИК да изготви медицински протокол за изборите, а сега изготвиха изборните правила не в Изборния кодекс, а в Закона за извънредното положение.

„При колизия между двата закона, ще се прилага Изборният кодекс“, поясни секретарят на Парламентарната група на "БСП за България" Филип Попов. Той посочи, че с така направените промени, карантинирани след 1 април няма да имат възможност да гласуват.

"Така и не разбрахме защо беше нужно да се създаде този законодателен хаос, да се погази Законът за нормативните актове, Конституцията и да се направят промените в един друг закон, който има съвсем друго отношение", подчерта Попов. Народният представител попита и какво ще се случи с гражданите, които трябва да гласуват в чужбина, като отправи забележка, че не личи да има достатъчно активност по подготовката на този аспект от изборите.

Попов постави въпроса защо от ГЕРБ отказват активната регистрация и видеонаблюдението при преброяване на бюлетините.

"Във всяко едно училище има видеокамери. На всяко едно кръстовище или банка - също. Тогава не са лични данни, видите ли, когато става въпрос за избори, за прозрачност - тогава изведнъж всичко става лични данни”, възмути се Филип Попов.