Проф. Михайлов: За пореден път ГЕРБ правят промяна на промяната на тяхна законодателна нелепица, за която БСП ги предупреди

Нищо добро не се случи на здравеопазването ни за 4 години, констатира проф. Михайлов

„За пореден път ГЕРБ правят промяна на промяната на тяхна законодателна нелепица, за която от БСП ви предупредихме още на 25 септември. Казахме ви, че това, което се прие тогава е абсолютно несъобразено с условията и принципите на работата на здравната система в България. Но не ни послушахте.“ Това заяви от парламентарната трибуна народният представител от БСП проф. Георги Михайлов по време на дебата за Закона за лечебните заведения.

Той припомни, че през миналия септември от левицата са били обвинени в какво ли не  – че не разбират терминологията и същността на промените: „Бяха притиснати вашите коалиционни партньори да се приемат промените с валяка на мнозинството. Не знам дали безхаберието може да се прикрива с коалиционна култура, въпреки че идваха ваши колеги и се извиняваха за вашите решения и поведение и твърдяха, че някой ден това ще се оправи. Само че нищо не се оправя в българското здравеопазване.“

„ Спомням си как в началото на този парламент започнахте с първия бюджет да се опитвате да лишавате българските граждани от иновативни лекарства. Как през Закона за лекарствата накарахте тежко болни български пациенти да си купуват сами лекарствата, вместо да бъдат подпомогнати от държавата. Вносителят ни обясняваше с назидателен тон какво добро се прави за българското здравеопазване. 4 години минаха, колеги. Нищо добро не се случи на здравеопазването за 4 години. Слава Богу, че тази Вавилонска кула от законодателни нелепици и ще отиде в историята.“, констатира проф. Михайлов.

Професорът припомни, че в най-голямата криза, която засяга цялото ни общество - ковид кризата, управляващите от ГЕРБ са вкарали българския парламент в тъмни гласувания относно правилата и количеството на доставящите се ваксини.

„Днес отново поставяте много въпросителни относно възможността, при прокламираната от вас „диверсификация“, България да завърши успешно и в срок ваксинационния календар“, подчерта проф. Георги Михайлов.