Румен Овчаров: С доброволчество БСП реагира най-правилно на място в болниците

Дек 16, 2020 Новини БСП в медиите 0 697

По въпросите с енергетиката България да престане да си играе и да се вслуша в експертите, защото накрая ще останем без електроенергия

Социалистите сега са при болните хора и при лекарите, които имат нужда от помощ, при тези, които са карантинирани и имат нужда от храна. Фактите за доброволческите инициативи на членове на БСП коментира Румен Овчаров в предаването "Лице в лице" по bTV.   

„Депутатите и лекарите от левицата са там и хората го виждат. Те помагат реално, а не хвърлят чужди пари от прозореца на джипката", каза в тв ефира Румен Овчаров.

"Април месец бяхме страната с най-малко заразени и една от страните с най-нисък ръст на БВП за второто тримесечие. Ноември месец сме страната с най-голяма смъртност и с най-нисък ръст на възстановяване на БВП за третото тримесечие спрямо второто. Това не е ли очевидно доказателство за т.нар. "управление" на кризата?", критикува управляващите Овчаров и поясни: "Управление означава целеполагане, планиране, организация и контрол. Нито едно от тези четири неща не беше реализирано в т.нар. "управление" на кризата - пълен провал". Освен оценката за управлението на ковид кризата от страна на правителството, членът на Националния съвет на БСП Румен Овчаров отбеляза, че трябва да се говори не за управление, а за влачене по линията на най-малкото съпротивлението, което в един момент се е превърнало в свободно падане.

"Ключовата тема на следващите избори няма да бъде корупцията и съдебната система, а провалът в управлението на кризата. Това е причината, поради която правителството и Бойко Борисов най-после усетиха, че трябва да започнат да вземат мерки", разкри социалистът. 

Енергийният експерт коментира и някои геополитически аспекти на българската политика в светлината на скорошни събития, като срещата на премиера с американската посланичка: "Идеята на американската посланичка е в АЕЦ "Козлодуй" да се построи реактор, същия реактор - с руско оборудване, но с американска турбина. Трябва да отбележа, че за пръв път чувам от американски представител подкрепа за изграждането на атомна централа с основно руско оборудване. Но оттук нататък следват въпросите. С какво 7-и блок в "Козлодуй" е по-добър от 1-ви блок в "Белене"? Какво се случва с 2-ри блок в "Белене"? Ще има ли 8-и блок в "Козлодуй"? Какво печели България като мести площадката си от "Белене" в "Козлодуй"? Има прекалено много въпроси, а ние нямаме време".

Овчаров по темата за атомната енергетиката на България обясни и че до 2030 г. България трябва да намали емисията си на газове с 55%.  "Как ще я намалим и с какво ще е компенсираме като затворим ТЕЦ-овете?", попита експертът и бивш министър на енергетиката. 

По думите на социалиста по тези въпроси България да престане да си играе и да се вслуша в експертите в тази област.

"Защото накрая ще стане така, че няма да се построи нито АЕЦ "Белене" - нито 7-и и 8-и реактор в АЕЦ "Козлодуй" и ще останем без електроенергия", предупреди Румен Овчаров.