Димитър Данчев: БСП иска одит на „Автомагистрали“, за да е ясно къде отидоха 4.5 млрд. лева

Дек 11, 2020 Новини БСП в медиите 0 602

За втората част на магистрала „Хемус“ са платени близо 500 млн. лева без да има нито 1 см положен асфалт, разкриват от левицата

„Днес предложихме промяна в Закона за обществените поръчки, за да се затвори една вратичка за корупционни практики, която управляващите  използват доста активно“, коментира народният представител от БСП Димитър Данчев в ефира на Бг он еър.

Тема в телевизионното му участие бяха инициираните от БСП промени в Закона за обществените поръчки. Данчев посочи причината депутатите-социалисти да искат корекции в този закон: „Управляващите дават на държавни предприятия поръчки за милиарди левове като след това разпределят средствата на близки до тях фирми без обществена поръчка. Тако по непрозрачен начин се разпределят милиарди левове между няколко фирми, като също така няма и контрол върху качеството. Затова от БСП предложихме такива поръчки да се възлагат само на фирми, които могат да изпълняват до 90% от даденият обект“.

Депутатът изрази съжаление за това, че поправките на БСП не бяха приети: „Нашето предложение не срещна разбиране. Това е  още едно потвърждение, че това е една вредна корупционна практика, която управляващите често използват“.

Социалистът даде пример с държавното предприятие „Автомагистрали“, което е получило поръчки за 4.5 млрд. лева за последните две години: „Опасенията на БСП, че това предприятие няма необходимият човешки и технически ресурс, за да изпълнява такива огромни поръчки се потвърди. Оказа се, че дружеството разполага с 3 багера и 40 строителни работници“.

Народният представител от БСП обяви, че БСП иска одит на „Автомагистрали“, за да видят всички български граждани къде отиват тези огромни средства: „Искаме да се проследи потокът на парите - да видим къде са отишли тези средства, как са разходвани, колко пари са дадени, на едни и същи фирми ли са давани?“

 Данчев изнесе смущаващи факти като този, че в средата на октомври тази година „Автомагистрали“ е получила плащане на стойност 700 милиона лв. за строеж на 134 км отсечка между Боаза до Велико Търново, а получените разрешения за строеж са за 50 км път. Още по-фрапиращ случай разкри депутатът с втората част на магистрала Хемус - за нея са платени близо 500 млн. лева. без да има нито един сантиметър положен асфалт.

„БСП подготвя алтернативен План за възстановяване и устойчивост. Съветите към Националния съвет на БСП го изготвят и в най-скоро време ще бъде готов“, изтъкна Данчев. Той подчерта, че социалистите работят в няколко направления - здравеопазване, образование, подобряване на икономиката, електронно управление и преходът към Зелената сделка.

Димитър Данчев критикува плана на управляващите, който според него е без ясна визия и концепция: „В него липсват реформи. Той изглежда като събран оттук-оттам. Тяхната единствена цел е да усвоят 12-те млрд., които Европейската комисия отпуска на България, а не да изкарат страната от кризата и да постигнат параметрите, които България е заложила в Зелената сделка“.