БСП предлага промени в Закона за обществените поръчки, за да се прекрати корупцията

Според Българската социалистическа партия обществените проекти трябва да се извършват от държавни предприятия

Последователната политическа позиция на Българската социалистическа партия е, че обществени проекти - работа в полза на обществото, създаване на пътища, магистрали и виадукти, трябва да се извършват от държавни предприятия. Позицията на партията бе изразена по време на дебата за изменение и допълнение на Закона за обществените поръчки в Народното събрание днес.

Зам.-председателят на Парламентарната група на „БСП за България“ Христо Проданов от парламентарната трибуна бе безкомпромисен:  „БСП е категорична, че от данъците на хората,  на българите и на европейците не е редно някой да печели, още по-малко някой да краде. Ние смятаме, че по-добре е тези пари да се използват единствено и само в полза на обществото, като затова се плащат труд,  материали, амортизация, и нищо повече. Не смятаме, че някой трябва да печели, още по-малко смятаме, че някой трябва да краде“.

Социалистът критикува управляващите, които през последните години с вратичка в Закона за обществените поръчки давали възможност за опорочаване на процедурите: „Направиха изключението правило и с него присвояват огромни средства. Пълнят се нечии чекмеджета и това е самата истина“.

За пресичането на подобни практики БСП има предложение, обявено в пленарна зала от Христо Проданов: „Ние предлагаме 90% от дейностите, свързани с това изграждане, да се извършват от самото дружество, на което е възложено тази работа. Останалите 10% са за дейности, които не е рентабилно да се поддържат от държавните предприятия“, той уточни и, че за 10% се предвижда възможност за наемане на външен консулт.

„Една от най-разпространените корупционни схеми е свързана с обществените поръчки. Голяма част от парите отиват при фиктивни подизпълнители, които са кухи фирми, а на реалните се плаща в пъти по-малко. Тези договори не се регистрират, а разликата в плащането отива за захранването на тази корупционна схема. Така корупционният кръг се затваря. Това повлиява и на качеството на изпълнението“.

Така описа порочния кръг при възлагането и изпълнението на обществените поръчки в България народният представител от парламентарната група на „БСП за България“ Филип Попов. Той поясни, че такова е становището и на Българска стопанска камара.

„Няма как „Монтажи“ да извърши  качествено и в срок строително-монтажните работи на язовирните стени с персонал от 20 човека. Такъв е и примерът с „Автомагистрали“, които имат 3 млрд. и 200млн. бюджет и 40 строителни работници“, разкри Попов.

Депутатът посочи, че ако се приеме предложението на БСП, ще се разкъса тази корупционна схема. „Подкрепете нашето предложение, ако сте искрени в желанието ви за борба с корупцията“, призова парламентарното мнозинство Филип Попов.

„Обществените поръчки като една от формите да се гарантира конкуренция и свободна стопанска инициатива отдавна са компрометирани от управляващите. В повечето случаи са с предизвестен победител. Според вас държавният ресурс трябва да се усвоява така, както е решил министър-председателят, докато кара джипката. Това води до некачествено строителство и огромна корупция“. Със свое виждане по темата се включи депутат от БСП Явор Божанков по време на дебатите за промяна в Закона за обществените поръчки.

„Вие превърнахте държавните дружества в хъб, но за разпределение на държавен ресурс. Този хъб преразпределя в кръг на близки до властта фирми. Същите примери има в здравеопазването, в заплащането на лекарства без обществени поръчки в пъти по висока цена. Това е емблема на вашето управление.“, остро критикува управляващите Явор Божанков.