България трябва да подкрепи евроинтеграцията на Западните Балкани

Nov 12, 2010 Новини БСП 0 1600

  Думите на Цветан Цветанов за членството на България в ЕС могат да имат негативни последици за страната ни   Думите на вицепремиера Цветан Цветанов, че страната ни е била приета незаслужено в ЕС, ще имат последици върху всичко, което засяга България занапред

 

Думите на Цветан Цветанов за членството на България в ЕС могат да имат негативни последици за страната ни

 

Думите на вицепремиера Цветан Цветанов, че страната ни е била приета незаслужено в ЕС, ще имат последици върху всичко, което засяга България занапред. Това заяви председателят на НС на БСП Сергей Станишев по време на конференцията "Европейската политика на сътрудничество през 2010 година - надежди и стари тревоги". Според лидера на БСП изказването на Цветанов е обидно за българските граждани и ще има въздействие върху позициите на европейските политически сили и на европейските институции. Думите на вицепремиера ще имат отражение върху всичко, което засяга България, включително - Шенген, Еврозоната и евросредствата за следващия финансов период. Според Станишев изказването на вицепремиера ще рефлектира и върху страните от региона. „Досега България подкрепяше тяхното присъединяване, а сега става пречка и препятствие за присъединяване на страните от Западните Балкани", добави лидерът на БСП. Според него, когато става дума за национални интереси и отношения с нашите съседи, правителството трябва да има ясна и конкретна позиция.

По думите на Станишев ЕС трябва да покаже политическа воля и да гарантира европейска перспектива и интеграция за страните от Западните Балкани. „ЕС мина през редица вътрешни изпитания - разширяване, приемане на Лисабонския договор, финансова и икономическа криза. Тези проблеми оказаха влияние върху политиката по отношение на Западните Балкани", каза лидерът на БСП и обясни, че Партията на европейските социалисти винаги е подкрепяла европейската интеграция на страните от региона.

"2014 година трябва да бъде повратна точка в интеграцията на Западните Балкани - това ще бъде ключов знак за целия регион", каза още Станишев. По думите му е важно да се намери баланс между критиките, окуражаването и даването на реална перспектива за интеграция. Лидерът на социалистите изтъкна, че през последните години, особено след членството си, България вижда ролята си като глас на региона в европейските институции.

При откриване на дискусията, евродепутатът Кристиан Вигенин заяви:  „В един период от време ЕС бе прекалено зает със себе си. Днес, след като всички институционални въпроси са решени, ние в Европейския съюз трябва да помогнем на страните кандидат-членки по пътя им към присъединяване в Европейският съюз".