Кристиан Вигенин: България не трябва да отстъпва от позицията си за Република Северна Македония

Борисов бяга от изслушване в Народното събрание по въпроса

Въпросите, които остават за решаване по двустранните отношения между България и Република Северна Македония трябва да бъде ангажимент на целия Европейски съюз. Трябва да има правнообвързващо решение и твърд ангажимент от страна на Съюза, че тези проблеми ще бъдат решени преди Република Северна Македония да стане част от ЕС. Не може да има никакво мърдане от българската позиция. Това заяви заместник-председателя на Народното събрание и член на Комисията по външна политика на парламента Кристиан Вигенин. По БНР той коментира темата за преговорите за членство на Република Северна Македония в Европейския съюз.

"Външният натиск, който се оказва върху България да отстъпи от своята позиция по отношение на Република Северна Македония не е съвсем коректен. България иска ЕС да застане зад страната-членка в този процес", отбеляза той.

Вигенин открои три въпроса, които трябва да бъдат включени в преговорната рамка за европейско членство на Република Северна Македония. Първият е включване на преговорна глава 35, свързана с изпълнението на Договора за добросъседство с България и други сходни споразумения. Вторият елемент е свързан с т.нар. македонски език. Третият въпрос - да бъде използвано пълното име българската съседка, а именно - Република Северна Македония. Използването само на Северна Македония би могло да създаде проблем, тъй като Северна Македония е частта от географската област Македония, която е част от България. "Тези три елемента плюс някои допълнителни, които са в нашата рамкова позиция по преговорите с Република Северна Македония, са въпроси, по които България повече не може да прави компромиси", категоричен е социалистът.

"В никакъв случай българското правителство не е невинно в този процес", подчерта заместник-председателя на Народното събрание. "Неспазването на Договора за добросъседство с Република Северна Македония е нещо, което върви от много време, а от България сякаш чак сега го забелязваме", смята Вигенин. Според него българската дипломация има проблем, че не може да обясни на своите партньори, че България не може да подцени въпроса с членството на Република Северна Македония.

"Внесохме предложение за изслушване в парламента на министър-председателя Бойко Борисов по въпроса. Но виждаме, че ГЕРБ отново иска да го скрие. Борисов бяга от отговорност и абдикира от един ключов за сигурността и бъдещето на България проблем като праща Каракачанов и Захариева", каза още Кристиан Вигенин.

По думите на  Вигенин България вече е направила един немалък компромис като е подкрепила Република Северна Македония за членство в НАТО. "Сега тя на практика е членка на Алинаса, но този жест от страна на България не беше оценен. Това по-скоро беше възприето от нашите съседи, България винаги  е склонна да отстъпи и те могат да правят това, което намерят за добре. В момента има много широк политически консенсус в България, че това не е възможно и че всеки трябва да си поеме отговорността да изпълни ангажиментите, които е поел", завърши Кристиан Вигенин.