Вяра Емилова, БСП: С политиката на ГЕРБ тип „кърпене на парче” не стигнахме до никъде

Болниците не трябва да бъдат търговски дружества

В продължение на години ГЕРБ предлага временно решаване на проблемите в държавата или станалата широко известна политика тип „кърпене на парче”. България има нужда от друг тип политика. Убедена съм, че БСП е тази партия, която може да даде необходимата алтернатива. Това заяви секретарят на НС на БСП Вяра Емилова по Евроком.

Емилова отбеляза, че алтернативната политика на БСП е записана в нейната „Визия за България”. „Вече в продължение на 4 години говорим за необходимостта от реформи в здравеопазването, социалната сфера, образованието. Има нужда от връщане на държавата в ключови сектори”, каза Емилова. В тази връзка тя акцентира и върху някои от предложенията на БСП при разглеждането в Народното събрание на държавния бюджет за 2021 г. - безплатни детски градини, безплатни учебници за учениците, семейно подоходно облагане за семейства с деца, безвъзмездна помощ за стартиращи предприятия. Когато разглеждаме държавния бюджет ние винаги подхождаме от презумпцията, че зад цифрите стоят хора. С предложенията си доказваме, че с правилно разпределение, могат да бъдат изразходвани по-малко пари, но да обхванат повече хора.

По отношение на здравеопазването Емилова напомни позицията на БСП, че болниците не трябва да бъдат търговски дружества. „Така те се стремят основно към печалба”, допълни секретарят на НС на БСП. Акцентът трябва да е поставен към грижа здравето на хората. Средствата от НЗОК да се разпределят към държавни болници. „Необходимо е да се намали и ДДС за лекарствата на 9%. Ние направихме това предложение, но то бе отхвърлено в парламента.”

Страната ни има нужда по политика и политици, които да стимулират младите хора да остават в България, а не да търсят бъдеще навън. А тези, които са извън страната, да намерят смисъл да се върнат.