БСП към управляващите: Европа говори за намаляване на работното време, вие искате да го увеличите

Периодът на сумираното изчисляване на работното време да се намали от 6 на 4 месеца

„Това, което Министерството на труда и социалната политика ни предлага, е да бъде увеличен референтният период на сумираното изчисление на работното време на 12 месеца. Това е изключително притеснително. Това ще позволи работната седмица да бъде 56 часа, а междуседмичната почивка да бъде намалявана от 36 часа на 12 часа. Сумираното изчисление на работното време е и много удобно за работодателите, защото им позволява да не заплащат дължимия извънреден труд на работниците“. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България“ Надя Клисурска в дебата по промените в Кодекса на труда.

Тя отбеляза, че по този текст е нямало съгласие в Националния съвет за тристранно сътрудничество и подчерта, че ако бъде приет, ще бъдат нарушени европейски директиви, които са регламентирали не повече от 48-часова работна седмица. „В много европейски страни в момента се говори за намаляване на работното време, а вие искате да го увеличите“, възмути се депутатът.

„Да отпадне възможността на сумирано изчисление на работното време при колективно договаряне и на браншово ниво“, призова Надя Клисурска.

„В предложенията на управляващите за промени в Кодекса на труда няма никакви гаранции за защита правата на полагащите труд. В тази трудна ситуация не трябва да увеличаваме работното време, а напротив – трябва да преосмислим работния процес и да направим така, че да подобрим условията на полагане на труд и да намалим безработицата“, заяви от своя страна депутатът от левицата Виолета Желева по време на обсъжданията за промени в трудовото законодателство.

„От парламентарната група на „БСП за България“ казваме „да“ на периода на сумираното изчисляване на работното време да се намали от 6 на 4 месеца и категорично „не“ на експлоатацията на трудещите се чрез въвеждане на възможността на увеличаване на този период на повече от 4 месеца“, обобщи исканията на БСП Георги Гьоков. 

„Управляващите не правят нищо за своя сметка, а само на гърба на работниците – тези, които трупат в държавната хазна средства, за да може някой да ги раздава от джипката според настроението си“,  категоричен бе социалистът.