Петър Витанов: Правителството закъсня с разговора за Република Северна Македония

10.11.2020 г.

„Договорът за добросъседство, приятелство и сътрудничество беше много добра основа, която трябваше да рамкира бъдещите българо-македонски отношения. За съжаление правителството не успя да се възползва от това навреме. Едва сега разбираме за проблемите по отношение на изпълнението и прозрачността на договора“, заяви евродепутатът Петър Витанов в предаването „Актуално от деня“ по БСТВ. Той смята, че България като цяло е водила последователна политика на подкрепа към Република Северна Македония, а Договорът за добросъседство е стъпката, която е позволила на страната да се присъедини към НАТО.

„Българското правителство обаче трябваше да бъде гарант за спазването на този договор. И когато има проблеми, да ги посочи своевременно. През месец март ние се съгласихме да започнат преговорите за разширяване в ЕС, а тогава нищо не се споменаваше за неизпълнение“, каза още ръководителят на българските социалисти в Европейския парламент.     

Той изрази надежда, че отлагането със седмица на срещата на Съвета по общи въпроси ще даде време за намиране на пресечна точка и компромис. Решение би било намирането на правно обвързващ механизъм, чрез който България да може да защити своя интегритет и да даде зелена светлина за стартирането на преговорите. „Европейската интеграция на Република Северна Македония не може да се случи за сметка на историческата памет и с фалшифициране на миналото в ущърб на България. Но и ние рискуваме да изпаднем в изолация, спъвайки страната по пътя към ЕС“, допълни Витанов.