Георги Михайлов: Правителството взима решения на пожар, защото не подготви здравната система за втората вълна на коронавируса

Наливането на пари без реформи в здравната система не води до ползи гражданите

"Не беше прието, за съжаление, нашето предложение за сформиране на институция, която да решава комплексно проблемите, свързани с Covid-19“, каза народният представител от ПГ на "БСП за България" проф. Георги Михайлов в ефира на БНР, като уточни, че проблемите не са  само здравни

Професорът напомни, че у нас съществува план, приет още  през 2006 г. от Министерски съвет, за действия при пандемии и че той можеше да бъде актуализиран и използван. Именно този план предвижда създаването на такава институция, оглавявана от заместник министър-председател с участие на всички ресорни министерства.

„Правителството имаше шест месеца да се подготви за втората вълна на коронавируса и не направи абсолютно нищо. Сега се взимат решения на пожар, понякога противоречащи си и променящи се всяка следваща седмица“, заяви професорът.

Това, според него, създава в нацията недоверие както към мерките, така и към институциите, които ги налагат.

В предаването "Хоризонт за вас" проф. Михайлов коментира  актуалната тема за здравната обстановка в страната и мерките, предприети от правителството за справяне с епидемията от коронавирус.

На въпрос на водещата дали може да се наблюдава разкарване на пациенти с Covid-19 по болници заради отказ за прием, Михайлов  отговори: "Има сериозен проблем и с кадрите на болниците, и с разкриването на болнични легла. Всичко това налагаше през изминалите шест месеца държавата да се подготви много сериозно. Сега се взимат решения на парче, понякога на регионално равнище, а би трябвало да се взимат на национално ниво".

Професорът посочи и че българската нация не може да бъде сигурна, че подобни неща няма да се повторят във времето напред.

Попитан дали се налага затягане на мерките, депутатът от левицата изрази мнение, че трябва да се осъществи много внимателен баланс между взимането на здравните решения и влиянието, което те ще окажат върху всички други сфери на обществения живот.

„Такъв баланс не може да предложи нито главният санитарен инспектор, нито някой политик, който предлага драконовско затягане на мерките. Такова балансиране може да има в една институция, която все още не съществува в страната, която да разглежда всички ракурси на възникналата ситуация", потвърди свои по-ранни твърдения депутатът от БСП.

"При положение, че в българското здравеопазване не бяха направени никакви стъпки към реформи, от които то отчаяно се нуждае, наливането на пари в здравната система, колкото и да са те, няма да доведат до действителна полза за българските граждани", категоричен бе Георги Михайлов относно бюджета на Националната здравноосигурителна каса.

Проф. Михайлов заяви, че българският парламент е делегитимиран, с най-ниско обществено доверие от всички институции. БСП ще продължава да не се регистрира в началото на заседанията. "Действията на парламентарното мнозинство не са в интерес на нацията. Поредно доказателство за това е стремежът им да прокарат набързо през комисии и в пленарна зала бюджетите на НЗОК, на ДОО и държавния бюджет, без да има време за публично обсъждане. Видя се, че от всички страни, ляво, дясно и център, изявени икономисти и финансисти сериозно разкритикуваха този бюджет. Неприемливо е това поведение на управляващите в такъв отговорен момент", изтъкна проф. Георги Михайлов.