Димитър Данчев: За БСП приоритет са системите за здравеопазване, образование, икономика и социални политики

Окт 31, 2020 Новини БСП в медиите 0 701

Нужна е реформа в тези сектори, а не само харчене на пари за стиропор и прозорци

„Мерките на правителството са неадекватни от гледна точка на хаоса и ежедневната им промяна. В действията им няма мисъл и подреденост.” Това заяви народният представител от парламентарната група на „БСП за България“ и председател на Съвета по икономика към Националния съвет на БСП Димитър Данчев в предаването „Седмицата“ по Дарик радио. Той подчерта, че  БСП настоява да се приложи и актуализира Националният план за готовност при пандемия, приет през 2006г, като добави, че според експертите този план е изключително задълбочен и детайлен.

„Вчера Томислав Дончев направи една скъпа презентация, в която ни разказа как държавата  може да получи  пари от Европа. Но не чухме целите и политиките, които трябва да бъдат реализирани през тези проект. Управляващите слагат каруцата пред коня. Нужно е обществено обсъждане, а не еднолични решения”, поясни Данчев. Той припомни, че изключително голяма част от презентацията е била какви средства могат евентуално да се получат от Европейския съюз, а в рамките на само 2-3 минути е споменал за реформи: „Този план трябваше да направи връзка с Плана за енергетика и климат, но управляващите не го направиха. Липсваха и  темите за зелена икономика, както и за преориентирането на енергийния сектор.”

Пред водещия Кирил Вълчев народният представител от БСП поясни, че правителството не е  отчело реалните нужди и потребности на българските граждани, а са стъкмили някакъв план за усвояване на средства. „Цялото това скъпо шоу беше отчаян опит за политическа  автореклама. Наложително е този план да бъде представен за дебат и в парламента, защото говорим за възстановяване на българската икономика и за средства, които България трябва да получи през следващите 5-6 години. Така, че това няма как да стане с едно ПР-шоу и  скъпа презентация.”, категоричен бе Димитър Данчев.

„На първо място трябва да бъде грижата за хората. За БСП приоритет са системите за здравеопазване, образование, икономика и социалните политики. Нужна е реформа в тези сектори, а не само харчене на пари за стиропор и прозорци, без да има реален принос за хората. Нужна е помощ за хората и фирмите, които загубиха доходи.”, коментира Данчев.

Социалистът подчерта, че не е ясно каква част от тези средства реално ще достигнат, за да подпомогнат доходите на българските граждани.

„В този план не се вижда никаква подкрепа за сектори, засегнати тежко от кризата. Цели общини останаха без поминък. А и на пръв поглед в добри проекти обществото не може отново да повярва на това компрометирано правителство, което 11  години харчи безцелно пари през нагласени обществени поръчки, често и през заобикаляне на Закона за обществените поръчки, какъвто е случаят с „Автомагистрали”. Не вярваме, че тези управляващи ще започнат да усвояват прозрачно средства. За пореден път се наливат пари в сектори, през които изтекоха милиарди. Пример е електронното управление, за което бяха дадени над 2млрд.лв без никакъв резултат.”, завърши участието си пред Дарик радио Димитър Данчев.