Кристиан Вигенин към управляващите: Не ви ли е неудобно неколкократно да потвърждавате и след това да отменяте машинното гласуване

Доказано е, че комбинацията от хартиено и машинно гласуване дава допълнителни и много повече грешки

„Във ветото на президента са мотивирани редица въпроси, които поставят под съмнение адекватността на Изборния кодекс, така както е приет от българския парламент. Най-сериозният е свързан с машинното гласуване и начина, по който той е регламентиран в закона, приет от мнозинството. Тази регламентация на практика го обезсмисля.“ Това каза от парламентарната трибуна заместник-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин.

Той изтъкна, че ключова цел на изборното законодателство е да гарантира, че всеки български гражданин може да гласува, неговият глас ще бъде отчетен и че резултатът от изборите отговаря на самото гласуване – каквито са и препоръките на всички организации, които се занимават с наблюдение на избори и с изборно законодателство като Съвета на Европа и ОССЕ.

„Въпросът е – дали с това, което приехте, гарантирате, че това ще се случи. Когато в български избори десетки и стотици хиляди бюлетини се оказват в поредица от избори невалидни, това означава, че на десетки и стотици хиляди български граждани вотът не е отчетен или не е отчетен адекватно. Това вас не ви ли притеснява? Или това е целта всъщност на това изборно законодателство? Защото, ако резултатът бъде отчетен адекватно, вероятно вашата партия няма да постига тези резултати“, обърна се Вигенин към управляващото мнозинство.

Той обърна внимание на един от основните аргументи на управляващите, че български граждани се притесняват и няма да гласуват,  ако гласуването е само машинно. „Вие може да им дадете възможността да отбележат на хартия своя глас, но след това на стотици хиляди от тези граждани вотът просто няма да бъде отчетен“, категоричен е Кристиан Вигенин.

„Част от проблема на изборите в България е капацитетът на Секционните избирателни комисии. Една от целите на машинното гласуване е да се намали до възможния минимум човешкия фактор в провеждането, броенето и финализирането на изборните резултати в СИК. Сега не само,  че не ги улеснявате, а гарантирано създавате допълнителни проблеми. Поетапното въвеждане на машини за гласуване в България доказа, че комбинацията от хартиено и машинно гласуване дава допълнителни и много повече грешки. В изборния закон залагате такива грешки да бъдат мултиплицирани във всяка една изборна комисия“, каза още заместник-председателят на Народното събрание.

„Не знам дали не ви е неудобно - в крайна сметка вие сте тези, които неколкократно потвърждавахте машинното гласуване, след което го отменяхте преди поредните избори и след изборите отново го въвеждахте. В тази непредвидимост на изборното законодателство вече има една абсолютна предвидимост докато ГЕРБ имат мнозинство в този парламент – до безкрайност ще си играем на котка и мишка, парламентът ще приема и отменя машинното гласуване. Чудя се защо тези аргументи, които изтъквате, са валидни сега, но не бяха валидни преди година, когато приехте, че ще има изцяло машинно гласуване. Нямам никакви съмнения, че тогавашното решение беше изцяло и само, за да се успокои напрежението с идеята отново да се върнете към този закон и да го промените по начина, по който го направихте сега“, завърши Кристиан Вигенин.