Георги Михайлов към управляващите: Ваш министър призна, че здравната система е болна, но за 4 години не сте я променили

07.10.2020г.

„През всичките тези 4 години на това Народно събрание ПГ на „БСП за България“ е заявявала, че сега съществуващата система на управление и финансиране на здравеопазването, при която НЗОК консумира над 80% от средствата за здравеопазване, трябва да бъде променена. Ваш министър пръв призна, че системата е болна, но 4 години тази система на йота не се е променила. Бюджетът нарасна с почти 1 млрд. лв., а ефектът – нищожен.“ Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България“ проф. Георги Михайлов от трибуната на Народното събрание.

Той посочи, че за тези години не се е променило съотношението болнична- доболнична помощ и отбеляза, че  България продължава да се намира на първо място по брой на болнични заведения на глава  на населението в целия ЕС.

„Оценката за разхода на тези средства, която става чрез детайлна икономическа оценка на отделните клинични пътеки и на труда на медицинските специалисти, също не е извършвана“, изтъкна народният представител от левицата.

Михайлов коментира, че в доклада за дейността на НЗОК съотношението между разходването на средства за медикаменти и за болнична дейност се разглежда в  негативна светлина по отношение на това, че нарастват средствата за медикаменти. „Да се коментира като негативна тенденция нарастването на разхода за лекарства е неправдоподобно и непрофесионално“, подчерта той. Георги Михайлов каза, че ПГ на БСП няма да подкрепи отчета.

 

Десислав Тасков: Абсолютно безсмислено е да разглеждаме отчета на НЗОК без да разглеждаме бюджета на институцията

„Абсолютно безсмислено е да разглеждаме отчета на НЗОК без да разглеждаме бюджета на институцията. Защо не се внася отчетът за бюджета на НЗОК?“ Това попита народният представител от ПГ на „БСП за България“ Десислав Тасков.

 

Валентина Найденова: Има резерв на публичен ресурс, скрит в ДДС на лекарствата – той може да остане в лечебните заведения

„Какво сочат данните за 2018 година по данни на Националната здравноосигурителна каса – за лекарства, медицински изделия, диетични храни, за домашно лечение, както и за болнично лечение на злокачествени заболявания са изразходени 120 милиона и 800 хиляди лева. В сравнение с 2017 година, има ръст с 12,8 процента. В същото време, 20 милиона лева е ДДС в тази сума, защото лекарствата не са освободени от ДДС. Това за пореден път ни напомня, че има резерв на публичен ресурс, скрит в ДДС, който може да остане в лечебните заведения и да се използва за медицинска дейност“. Това заяви от трибуната на Народното събрание народният представител от ПГ на „БСП за България“ Валентина Найденова.