Крум Зарков: Кошмарът „ГЕРБ посяга към Конституцията“ продължава

Управляващите предлагат ненужна, ненавременна и неприемлива временна комисия

„За съжаление кошмарът „ГЕРБ посяга към Конституцията“ продължава. Той минава в нов етап – в 13 ч. непредвидимо внасяте някаква временна комисия. Парламентарната група на БСП е твърдо против създаване на такава комисия и няма да участва с нито един представител. Няма да легитимираме този абсурден, вреден и опасен политически ход, с който за да се спечели малко време на едно изчерпано правителство и мнозинство, се атакуват самите устои на българската държава – нейната Конституция. Такава комисия е ненужна, ненавременна и напълно неприемлива“. Това заяви от трибуната на парламента зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков. Той подчерта, че такава комисия е ненужна, защото няма нужда от чисто нова Конституция и припомни, че 90 % от проекта на управляващи всъщност е сега действащата Конституция.

„Тя е ненавременна, защото дори и да има нужда от поправки в Конституцията - и по-точно в частта за съдебната власт, която зароди този дебат, те трябва да бъдат направени първо по процедурите, които е предвидила самата действаща Конституция. Не с временни комисии в последния момент, не със законови поправки в Изборния кодекс, който прокарва възможностите за референдуми, които са конституционно забранени. Не с недомлъвки и със скрити политически мотиви, а с ясен дебат, с ясни цели и с широко обществено, експертно и политическо участие“, категоричен е Зарков.

„Вярвам, че нито един уважаващ себе си юрист, общественик, авторитет няма да се включи в работата на тази комисия. Те няма да искат да влязат в пошлия политически сценарий, който се предлага. Гражданското общество, хората по протестите, а и хората, които просто наблюдават политическия процес също няма да одобрят този ви акт. Не може правителство, което всекидневно и пред очите на всички погазва както Конституцията, така и законите на страната, да предлага нова  конституция. Не може мнозинство, което съсипва всеки нормативен акт, до който се е докоснало, да атакува фундаменталния ни закон“, каза още той.

По думите му не може власт, на която всяко решение се приема на нож, да предлага нов обществен договор. „Ако сте наистина искрени в желанието, което декларирахте за рестарт, за нов подход, за нова политическа култура, то трябва да направите едно просто нещо – да подадете оставка. Да назначим избори, на тези избори всеки да се изправи с идеите си, включително конституционни, и след изборите да се приемат необходимите решения“, заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“.

„Хората знаят какво се случва и знаят какво е решението на политическата криза, която вие упорито се опитвате да превърнете и в конституционна. Решението е само едно – оставка, избори и най-сетне нормалност, включително и в тази зала“, заключи Крум Зарков.