Премиерът Станишев и министър Миков дадоха старт на строителството на полицейски сгради в София

Служителите на реда имат нужда от добри условия на работа, за да бъдат на висотата на очакванията на хората, е мнението на министър-председателя   Министър-председателят Сергей Станишев и министърът на вътрешните работи Михаил Миков дадоха старт на мащабното обновяване на материалната база на полицията в София

Служителите на реда имат нужда от добри условия на работа, за да бъдат на висотата на очакванията на хората, е мнението на министър-председателя

 

Министър-председателят Сергей Станишев и министърът на вътрешните работи Михаил Миков дадоха старт на мащабното обновяване на материалната база на полицията в София. Днес те направиха първа копка за изграждането на нова сграда на Трето районно управление в столицата. Следващата седмица започва строителството на Второ РУ, заделени са средства за сграда на Криминалната полиция в Симеоново, както и за саниране на останалите полицейски сгради. Ще бъдат инвестирани 40 млн. лв., които правителството предостави целево на МВР от излишъка за 2008 г.

 Подобно нещо не е правено в София в последните 20 години, въпреки че обстановката коренно се промени и по отношение на числеността на живеещите в столицата, и по отношение увеличението на престъпността, подчерта премиерът Станишев. Той посочи, че строителството на сгради за нуждите на полицията и оборудването на служителите на реда с модерна техника е един от основните приоритети на МВР през последните две години и даде пример с откритите нови районни управления в Хасково и Пловдив и обновяването на автомобилния парк. Сергей Станишев информира, че скоро и оперативните групи ще получат съвременна екипировка. Полицаите имат нужда от добри условия на работа, за да бъдат на висотата на очакванията на хората, е позицията на министър-председателя.

 Той отново подчерта, че е необходимо да се промени отношението на обществото ни към служителите на реда, които ежедневно са подложени на изпитания. „Всеки иска животът, сигурността и имуществото му да бъдат защитени добре и това е вашата мисия. В същото време не се проявява достатъчно уважение към полицаите”, каза премиерът на церемонията в Трето РУ. Сергей Станишев изрази увереността си, че във все по-голяма степен хората ще виждат в лицето на българския полицай своя защитник.

 Трето РУ е едно от най-тежките в София. Неговите 370 служители се грижат за сигурността на около 188 000 души, постоянно регистрирани в общините „Възраждане”, „Красна поляна” и „Илинден”. През 2008 г. тук са регистрирани близо 3000 криминални престъпления. Разкриваемостта е 43 на сто. Полицаите работят в изключително лоши материални условия. В това се увери министър-председателят лично, когато през август м. г. посети районното управление. Тогава той обеща на служителите, че ще бъдат намерени средства за нова сграда. Днешната първа копка беше в изпълнение на това обещание. В построяването и оборудването на сградата ще бъдат инвестирани 5,1 млн. лв. Предварително обявения 14-месечен срок за изграждането й ще бъде съкратен и се очаква полицаите от Трето РУ да имат нова сграда още през лятото.