Димитър Данчев: Министър-председателят няма право да предлага нова Конституция

Авг 17, 2020 Новини БСП в медиите 0 1325

БСП дава пример за истинска пряка демокрация

"Съмнявам се, че някой в БСП ще се хване на въдицата на премиера, на неговия кризисен ПР. Министър-председателят няма право по Конституция да предлага промени или да предлага нова Конституция. Той има подготвен вариант на Конституцията, вероятно става въпрос за нещо, писано от Данаил Кирилов. Такава промяна предполага широк обществен дебат, в това число участието на извънпарламентарните формации, а не да бъде направена скрито. Няма логика да се участва в обсъждането на подобни несъстоятелни идеи.“ Това заяви секретарят на ПГ на „БСП за България“ Димитър Данчев пред БНР.

По повод свикването на извънредно заседание на парламента социалистът коментира, че БСП е свършила своята работа като опозиция. „Ние събрахме необходимите подписи и свикахме извънредно заседание. Друг е въпросът, че за пореден път министър-председателят потъпка парламентарната държава и нареди на своите народни представители да не участват в заседанието. Това нещо го няма никъде“, поясни Данчев.

„Информацията за това кой ще може да гласува на предстоящите вътрешнопартийни избори ще получим от общинските структури на БСП. Тя ще включва списък с членовете на партията към 31 декември 2019 г. Кампанията стартира нормално. БСП се намирана на прага на едно историческо за партията и политическия живот събитие. За първи път ще бъде проведен пряк избор за председател. БСП дава пример за истинска пряка демокрация. Този пример е и една покана за всички останали политически организации пряката демокрация да стане водеща у нас“, заяви социалистът.

По повод свикването на заседание на Висшия ръководен орган на партията, депутатът заяви, че такова трябва да бъде проведено. „Преди заседанието на конгреса на партията на 26-ти септември, такова заседание трябва да има, за да бъдат приети най-малкото документите за предстоящия конгрес. Друг е въпросът, че в средата на август месец събирането на кворум за провеждането на легитимно заседание на НС не е лесна задача, защото голяма част от членовете са пръснати в различни краища на страната“, обясни социалистът.

„Нашата комисия е осигурила равни възможности за участие на петимата кандидати в рамките на партийните медии. Тук говорим за вестник „Дума“ и за Българската свободна телевизия. Те ще имат възможност да отразяват своите действия в рамките на предизборната кампания в тези медии всеки ден с предизборна хроника и да участват в различни предавания. Комисията е дала възможност за едно равнопоставено, честно и открито участие на всички“, заключи Данчев.