Христо Проданов: БСП трябва да продължи да се разграничава от ГЕРБ и мафиотския модел, който управлява държавата

Авг 05, 2020 Новини БСП в медиите 0 614

05.08.2020г.

„Напълно неоснователни са критиките на г-н Гергов относно правото на Корнелия Нинова да посочи свой заместник. В правилата е записано, че ако председателят е действащ председател към момента на избора, то той посочва някой от заместниците му да изпълнява функциите, докато е в предизборна кампания.“ Това заяви заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Христо Проданов плед БНР.

По повод напрежението в партията, социалистът обясни, че има около 10 човека в Националния съвет на БСП, които винаги са против, каквото и да се случи. „Затова точно сега е моментът, в който те могат да се явят пред цялата партия като кандидати за председател на общ избор, и ако са наистина прави, то те ще бъдат избрани от членовете на партията. Тогава ще провеждат политиката, която смятат за правилна“, коментира той.

Относно опитът за бламиране през юни месец, Проданов заяви, че това е било просто неуспешен опит да се направи заседание на НС. „Силата им е толкова голяма, че не могат дори кворум да съберат. Това е проблемът. Другият по-важен проблем, е че тези хора са по-гласовити, получават медиен ресурс, чрез който всяват паника в редиците на БСП. Това е цялата истина“, обясни той.

„Всеки от кандидатите има право да изложи визията си за това как вижда развитието на партията. Моето лично мнение е, че БСП категорично трябва да продължи да се разграничава от ГЕРБ и мафиотския модел, който управлява държавата, и да работи за едно по-различно развитие на България. Демокрация и управление в ръцете на хората, и работа в полза на хората, а не в полза на определена група олигарси, които благодарение на тесните си връзки с държавното управление в последните години, заемайки обществени поръчки и облагодетелствайки се по много начини, забогатяха на гърба на българските граждани“,  обясни Проданов.

„Предполагам че ще има още няколко кандидатури за председател. Който има желание, е добре дошъл да се заяви. Това беше замисълът на този вътрешнопартиен избор - всеки, който има  желание и различно виждане от това на сегашното ръководство, да се заяви. На 12-ти септември очакваме една сериозна мобилизация и членовете на партията да определят своя лидер“, каза още депутатът от БСП.

Относно предстоящата конференция на ГЕРБ, социалистът заяви, че това е поредната стъпка на паника - министър-председателят да запази властта си още няколко месеца. „Той предприема хаотични действия. Най-ключовият въпрос в момента е оставка на това правителство. Парламентът е конфигурация на математическото мнозинство, получено на изборите преди три години и половина. Днес политическата обстановка е много по-различна, и поради тази причина БСП иска нови избори, на които да стане ясна актуалната политическа обстановка. Ние сме единствената опозиция, всички други са в днешното народно събрание са креатури на ГЕРБ и ДПС“, заключи той.