Антон Кутев: Гешев прекрачва границите, в които редът трябва да бъде въвеждан

Юли 23, 2020 Новини БСП в медиите 0 670

Премиерът няма друг избор освен да се вслуша в гласа на протеста

„Ние искаме оставката на главния прокурор. Задвижихме процедура, която може да се окаже доста дълга. Поискахме доклад от него и тъй като ще му трябва време, предполагам това ще се случи през септември. Дотогава, Гешев трябва да е готов с доклад за дейността си от януари до август месец тази година и да дойде с този доклад в Народното събрание, където да бъде изслушан. По този начин ще се опитаме да направим единствения, много малък контрол, който е заложен в Конституцията, на действията на главния прокурор“. Това заяви депутатът от ПГ на „БСП за България“ Антон Кутев пред БТВ.

Според Кутев един от основните проблеми е свързан с презумпцията за невинност. „Не може да обвиниш един човек, а след това да кажеш, че може би е невинен, като случая с Бобоков. За мен големият проблем е, че през цялото време тази презумпция се нарушава“, обясни Кутев. По думи му, това е проблем на демокрацията.

„Няма нищо лошо да проверяваш администрацията на президента. Но не може да влезеш с един куп хора в Президентството. Защо го правиш? За да покажеш, че ти си над тях, че президентът е никой, че той е престъпник? Тук не говорим за това да се въвежда ред. Говорим за границите, в които редът трябва да бъде въвеждан, защото, според мен, Гешев прекрачва тези граници“, възмутено заяви социалистът.

Според депутата от БСП действията на Гешев са провокирани от личните му вярвания и убеждения. „Той се опитва да подходи хулигански, но аз не вярвам, че това може да стане така. Засега той има добри намерения и наистина иска да се справи с престъпността, но това не може да стане чрез нарушаване на правилата. Главният прокурор има една единствена задача - събира доказателствата и ги вкарва в съда, така че да издържат. Всичко останало, в момента, в който започне да се занимава с пропаганда, абсолютно обърква този процес“, обясни депутатът от левицата.

„Премиерът няма друг избор освен да се вслуша в гласа на протеста. Дори утре да залезе целият този протест и нищо да не остане от него. Демокрацията и тези протести са единственото нещо, което може да смени несменяеми и безконтролни фигури в обществото, какъвто е и главният прокурор“, заключи Кутев.